Răzvan Cîtu, vicepreședinte Forța Civică B-N: Managerul la stat, oximoron mioritic

“A fi sau a nu fi… manager la Stat” devine în varianta mioritică “ce-o fi managerul la Stat?”. Sigur sintagma “manager la stat” în sectorul privat este reţeta sigură pentru faliment. Dacă stai, cum să produci? Cu “managerul la Stat” însă, situaţia este alta. Avem din nefericire exemple numeroase în administraţia locală ale unor oameni numiţi politic şi vremelnic în fruntea instituţiilor deconcentrate.

Bistriţa este un oraş care s-a remarcat de-a lungul timpului cu rezultate notabile în activitatea sportivă. La atletism le amintim pe campioanele olimpice Gabriela Szabo (declarată cea mai bună atletă a lumii şi cea mai bună sportivă a Europei în anul 1999 (sursă: comunicatemedia.ro) şi regretata Maria Cioncan (medaliată cu bronz la JO din 2004), la haltere pe Razvan Martin (medalit cu bronz la JO Londra 2012), iar lista sportivilor care au confirmat la nivel internaţional şi naţional în multe ramuri sportive (tenis de masa, gimnastică, handbal, fotbal, sporturi de iarnă etc.) poate continua. Îmi cer iertare că nu îi menţionez pe toţi din lipsă de spaţiu. Le mulţumesc pentru efortul depus şi gloria pe care au adus-o României şi oraşului Bistriţa!

Lipsa de viziune a unui domeniu precum este cel al sportului, s-a reflectat de-a lungul anilor şi printr-o permanentă modificare a titulaturii ministerului care răspundea de activitatea sportivă. În anul 2010 Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) a fost desfiinţat! Atribuţiile au fost preluate de Autoritatea Naţională pentru Tineret şi Sport (ANTS) aflată în subordinea Ministerului Educaţiei. A rezultat Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Aceste domenii divergente s-au regăsit sub o singură umbrelă. Astăzi avem din nou MTS, însă personal tot nu reuşesc să fac legătura între tineret şi sport. Sportul este un domeniu al performanţei, cu specific propriu. Statele membre UE investesc anual miliarde de euro în programe de creare a bazei de selecţie şi asigurare a condiţiilor optime pentru sportivii de performanţă. Este suficient să luăm de exemplu Germania care, nereuşind să fie competitivă la nivelul sportivilor asiatici (tenisul de masă), i-a naturalizat. Asta spune mult despre competiţia dintre state, care se vrea câştigată în arenele sportive. Investiţiile se întorc datorită banilor din publicitate (premii, contracte de sponsorizări, drepturi tv etc.). Statul îşi recuperează cheltuială prin impozitarea acestor sume.

Ce se întâmplă la noi? La Bistriţa, PSD-ul îl numeşte din nou pe d-ul Adrian Moldovan în fruntea Clubului Sportiv Municipal (CSM) Bistriţa, asta după ce a falimentat Clubul Sportiv Şcoala de Fotbal – Viorel Moldovan. Pe vremea când conducea simultan instituţia publică şi clubul privat, d-ul A. Moldovan a semnat şi un angajament de plată. Adică, managerul privat către mangerul de Stat. Cum să nu aivă încredere unul in celalalt?

Să nu reuşeşti nici cu banii statului să-ţi susţii propria afacere, este un eşec remarcabil. Tot sub mandatul d-lui pres. A. Moldovan, anul acesta s-a desfiinţat şi secţia de handbal masculin a Bistriţei! Un sport cu tradiţie iubit de bistriţeni, nu mai este. Ce vor face tinerii handbalişti? Vor pleca în alte oraşe unde vor aduce bani pentru acele comunităţi.

Astfel, se scrie încă o pagină din compendiul falimentelor româneşti. Sportul cade şi el victimă incompetenţei şi lipsei de profesionalism. Ceea ce alţii au ridicat cu trudă este implacabil distrus de către cei care ocupă postul de manager… fără să cunoască cel puţin fişa postului.

Răzvan Cîtu- vicepres. Departamentul de Comunicare Forţa Civică BN

Recomandari

Alte Articole