Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este prăznuit în fiecare an la 23 aprilie, de creştinii ortodocşi şi catolici, imaginea sa fiind asociată cu vitejia nemărginită şi credinţa în Biserica creştină. De-a lungul timpului, Sfântul Gheorghe a devenit eroul multor legende, patronul unor ţări sau oraşe, au apărut tradiţii şi obiceiuri populare şi multe biserici din lume poartă hramul său.
Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia într-o familie creştină, şi, la vârsta de 30 ani,a devenit general în armata lui Diocleţian. S-a ridicat împotriva hotărârilor anti-creştine ale Consiliului de la Nicomedia din anul 303, ceea ce i-a adus persecuţii din partea împăratului. A sfârșit prin decapitare la porunca împăratului Dioclețian. În credinţa populară, Sf. Gheorghe este asociat adesea cu omorîrea balaurului, legenda datează din secolul XII-lea ” în care se povesteşte cum un balaur imens a apărut lîngă oraşul Selena din Libia. Locuitorii trebuiau să-i ofere zilnic oi pentru a-i potoli foamea, iar cînd nu au mai avut animale , balaurul a cerut pe faţă împăratului. Sfântul Ghoerghe s-a oferit să răpună balaurul și a reușit acest lucru. Motiv pentru care în marea majoritate a icoanelor este reprezentat pe cal, cu o suliţa în mână în timp ce răpune fiara.
În localităţile de pe Valea Someşului Mare, din judeţul Bistriţa-Năsăud, există obiceiul ca în ziua de Sf. Gheorghe oamenii să se urzice între ei, pentru a fi mai harnici şi mai iuţi tot timpul anului. Nu doar cei care poartă numele biruitorului de credinţă păstrează acest obicei, ci şi ceilalţi săteni sau locuitori ai oraşelor de pe Valea Someşului, spunându-se că cei urzicaţi sunt, astfel, avertizaţi să fie mai harnici decât anul trecut. Tot în această zonă a ţării, de Sf. Gheorghe, cei care au primit la naştere numele marelui apărător al credinţei creştine îşi împodobesc porţile caselor cu ramuri de salcie. Conform tradiției, nimeni nu are voie să doarmă în această zi, deoarece se crede că acel care încalcă interdicţia va fi somnoros tot anul.
În România, Sfântul Gheorghe este ocrotitorul Forţelor Terestre şi aproape 900.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.