Șieu-Măgheruș: Pompierii bistrițeni au efectuat un exercițiu tactic la abatorul de sacrificare animale (Galerie FOTO)

Joi, 28 noimebrie, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa, sub coordonarea col. Pop Liviu Marcel, prim adjunct al inspectorului şef, au desfăşurat un exerciţiu complex în cadrul căruia s-a verificat modul de acţiune al forţelor de intervenţie, în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în gestionarea şi managementul situaţiilor de urgenţă de la nivel local, în condiţiile producerii unui incendiu de amploare la obiective industriale – abator de sacrificare animale mixt – bovine, ovine, porcine, din localitatea Şieu Măgheruş.

 

,,Scenariul exerciţiului a cuprins un incendiu iniţiat la coşul de fum al centralei termice. În momentul izbucnirii incendiului, în hală erau aproximativ 15 muncitori. De asemenea, scenariul prevedea faptul că în momentul izbucnirii incendiului nu erau cunoscute cu exactitate numărul animalelor vii prezente în abator, precum şi posibilitatea evacuării acestora. Imediat, a fost organizată activitatea de evacuare a muncitorilor şi a animalelor.  Inundarea cu fum dens şi toxic a imobilului a împiedicat apropierea de focare în vederea acţionării asupra acestora cu stingătoare portabile. Incendiul s-a propagat în timp scurt la acoperişul abatorului” spune plt. Marius Rus, purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud.

Pentru gestionarea corespunzătoare a situaţiei prevăzute în scenariu, la locul exerciţiului au fost direcţionate 3 echipaje de stingerea incendiilor, două din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bistriţa şi unul din cadrul Gărzii de Intervenţie Beclean şi un echipaj de prim ajutor SMURD.

Exerciţiul a urmărit antrenarea forţelor profesioniste de intervenţie în organizarea şi coordonarea acţiunilor de intervenţie, perfecţionarea pregătirii efectivelor în executarea operaţiunilor de stingere a incendiilor, de căutare – salvare şi descarcerare, precum şi timpii de răspuns în astfel de situaţii.  Scopul exerciţiului a fost atins prin verificarea capacităţii de acţiune în cazul producerii unor situaţii de urgenţă variate, complexe şi care presupun o desfăşurare amplă de forţe şi mijloace.

 

Raimond Petruț

 

 

Recomandari

Alte Articole