În urma activității de monitorizare a persoanelor aflate în izolare, demarată recent la nivelul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, au fost identificate diverse cazuri în care ar fi nevoie de sprijinul comunității. Mai exact, este vorba despre persoane care, aflându-se în izolare, se confruntă cu mari dificultăți din cauza faptului că sunt singure sau nu pot beneficia în acest moment de ajutorul familiei.
Începând de vineri, 20 martie, angajații Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud țin în permanență legătura cu persoanele izolate din județ, care figurează în evidența Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. Pe lângă faptul că le sunt transmise mesaje cu principalele reguli de evitare a transmiterii virusului și riscurile de natură legală în cazul nerespectării regimului de autoizolare, oamenii sunt sunați pentru a se verifica starea în care se află și pentru a fi întrebați dacă se confruntă cu probleme deosebite, urgente. Astfel, au ieșit la suprafață cazuri care au nevoie reală de ajutor, aspect ce necesită o implicare mai largă.
Prefect Stelian Dolha: „Începând de vineri, colegii din instituție desfășoară o muncă intensă, cu caracter permanent și în mare parte voluntară, în încercarea de a-i conștientiza pe cei aflați în izolare de gravitatea situației și de importanța respectării regulilor. Îi sună zilnic, de pe telefoanele lor, iar în acest fel am descoperit situații și povești care ne-au impresionat. În weekend, pentru cei care aveau nevoie imediată de ajutor, aflați în proximitatea Bistriței, mulți colegi s-au implicat personal, ducându-le cele necesare. Pentru cazurile similare din județ, s-a apelat la primari și în mare parte s-au rezolvat. Însă e nevoie de mai mult și ar fi benefic sprijinul voluntarilor, deoarece numărul celor izolați va crește. În urma telefoanelor noi putem identifica, pe localități, persoanele aflate în izolare cu nevoi speciale. Mai mult, urmează o perioadă în care trebuie să protejăm persoanele vârstnice și să le ajutăm să se expună cât mai puțin, iar aici voluntarii pot avea din nou un rol esențial. Fac apel așadar la ONG-uri, biserici și reprezentanți ai societății civile să se implice să-i ajutăm împreună pe cei mai vulnerabili dintre noi. Este o bătălie în care trebuie să luptăm toți, pe toate fronturile, să acționăm atât instituțional cât și personal. Și trebuie să acționăm repede!”