Premierul Ponta şi-a mai găsit o scuză să stea agăţat de guvernare: România are nevoie să-şi schimbe cultura politică. Şi cine altcineva s-o facă mai bine decât el, un politician care a reuşit să iasă dintr-o campanie uluitor de murdară, metamorfozat în Albă ca Zăpada? Butada cu schimbarea culturii şi clasei politice a glăsuit-o precum un şcolar la ora de cultură civică la întâlnirea cu subsecretarul de stat Victoria Nuland, a cărei precedentă vizită uită că a driblat-o în urmă cu câteva luni, când se imagina încă pe cai mari.
Acum însă, personajul acesta, care cu o imaginaţie de Don Quijote se pretinde ferment al reformelor în ţară şi în partidul pe care are impresia că-l mai conduce nu vede mocirla în care se înfundă cu fiecare zi.
Marți o publicaţie online l-a acuzat că a refuzat să modifice redevenţele la resurse minerale pentru că el şi familia sa s-ar afla de multă vreme în relaţii contractuale cu unii dintre cei mai mari jucători de pe piaţă. Acuzele, reluate de posturi de televiziune, sunt mult prea grave pentru ca acesta să scape cu o glumă şi două vorbe aruncate în zeflemea.
În orice altă ţară din Europa asemenea acuzaţii ar fi zguduit temelia guvernamentală. Aici însă, în ţara în care premierul şi-a început mandatul cu pecetea de plagiator în frunte şi-l continuă scriind ordonanţe pentru a scăpa de „problemă”, în ţara în care același șef al Executivului e acuzat de un preşedinte în funcţie că e spion, fără ca un nasture să i se clintească de pe haină, chestiunea e expediată printre rânduri, iar domnul cu pricina şade la masă cu subsecretarul SUA.
Şi vorbeşte, fără tresăriri, de reformarea clasei politice.
Tot ieri, acelaşi premier agita un acord politic naţional pentru transporturi, ignorând fişa postului care-l obligă să deconteze la acest capitol, la care a rămas corigent. Nu l-a împiedicat nimeni să-şi ducă planurile în aplicare, aşa cum nu l-a împiedicat nimeni să-şi treacă în contul său cei 293 de kilometri de autostradă demaraţi de precedentele guvernări, insignifianţi faţă de 1500 cât au făcut în aceeaşi perioadă polonezii.
Iar acest personaj, căruia românii i-au trântit în 16 noiembrie uşa Cotroceniului în faţă şi pe care sondajele ni-l arată de la o săptămâna la alta tot mai mărunt are tupeul acum să ne dea lecţii de cultură politică şi să ne înveţe cum ar trebui să demarăm reforma. Are, însă, oricât joc de glezne ar face, un singur drum: înapoi în lada cu spectre politice de care trebuie să ne debarasăm.
Deputat Stelian Dolha
Copreşedinte PNL Bistrita-Năsăud