Țara ”specialilor” tupeiști și nesimțiți

EDITORIAL

 

Circul cu așa-numitele pensii speciale e în acest moment în plină desfășurare, ce mai, scandal tot mai mare. Chestiunea e pe punctul să explodeze inclusiv și în special din pricini de PNRR. Altfel spus, majoritatea ”dragilor” de politicieni – mai ales cei aflați acum la putere, recte PNL-PSD-UDMR (dar nu numai cei de-aici) – probabil mai degrabă și-ar tăia câte un deget decât să se atingă de pensioarele foarte speciale. Deh, protecție reciprocă, apoi vin alegerile…

Astfel, România riscă să piardă peste trei miliarde de euroi, parcă tranșa a treia din PNRR. Păi și ce dacă? Vorba vine, pentru că mai bine să piardă România, adică poporul ”nespecial”, decât să piardă politicienii și ”specialii”… în special ăia vreo 10.000, zic unii, sau toți cei vreo 200.000, după cum susțin alții (pentru că circa 170.000 ar fi din cadrul MAI și MApN).

Înainte de a continua, să mai lămurim un aspect foarte important. Din câte am aflat, pensia medie în România ar fi în jur de 1.800 lei; ei bine, eu când mă refer la pensionarii speciali, indiferent din care categorie ar fi, evident că nu am absolut nimic-nimic cu cei care au ori poate vor avea să zicem 5.000 lei sau, hai, poate chiar ceva mai mult, ci mă refer doar la cei care au pensii mult-muuult mai mari, cele realmente ”nesimțite”, ca să nu mai vorbesc de unii care au obținut și/sau vor obține pensii mai mari chiar decât salariile pe care le-au avut!

 

În altă ordine de idei, iată, de exemplu, ce scriam pe la jumătatea anului 2021:

În ultimele două, trei luni (n.m. – repet, era în anul 2021), s-a cam așternut liniștea în privința subiectului pe tema așa-numitelor pensii speciale ”nesimțite”. Când spun asta, mă refer și la mare parte din mass-media, dar mă refer în special la acele formațiuni politice care, în februarie a.c., imediat după ce în Parlament a fost votată eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, se înghesuiau care mai de care să se laude cu ”o mare victorie a partidului nostru”, mai toți băteau toba cu asta! Da, recunosc, chiar a fost un început promițător, un prim pas foarte bun, așteptat de mai toți românii, deși, nota bene, asta însemna doar circa 1,5% – hai 2% (cu indulgență, zic) din totalul pensiilor speciale aflate în plată, da, doar atât.

Să lămurim încă un aspect esențial: pensii speciale sau ”pensii speciale” sau pensii de serviciu ori indemnizații de serviciu sau pensii ocupaționale și cică ”drepturi deja obținute” sau cum le-or mai fi spunând în special cei care beneficiază de ele, plus foarte mulți dintre ipocriții politicieni, fix puțin îmi pasă cum sunt denumite atâta timp cât e vorba de niște venituri obținute nu tocmai corect, adică, atenție, dincolo de PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII ș.a.m.d. … fiindcă tocmai de-asta lumea folosește sintagma pensii speciale / nesimțite, punct.

Și mai scriam în 2021 așa: Apropo de parlamentari, probabil știți că peste 420 de foști parlamentari au deschis acțiuni în justiție pentru a-și recupera pensile speciale, știți, nu-i așa? Peste 420 – dintre cei vreo 870 care beneficiau de acest ”drept câștigat” nedrept -; spre exemplu, în Maramureș, 12 foști parlamentari au avut tupeul și nesimțirea să procedeze în modul menționat, sărăcuții de ei, să nu cumva să moară de foame. Și da, absolut oricine are dreptul să apeleze la justiție pentru a obține ceea ce crede că i se cuvine, sigur că da, însă aici mai e vorba și de moralitate, de bun-simț, de demnitate, de obraz… cel puțin față de milioanele de actuali și viitori pensionari de rând, cei pentru care o pensie medie să zicem de 2.000 – 2.500 lei este una chiar ”decentă”, vorba vine! Oare cum sună 2.500 lei pe lângă o pensie specială de 25.000 lei?!? Ministrul Muncii, Raluca Turcan, declara în urmă cu câteva luni că 4,9 milioane de români au o pensie medie de circa 1.500 lei (sic!), în timp ce 9.500 de beneficiari de pensii speciale, nota bene, primesc în medie 9.600 lei (adică 96 milioane lei vechi) lunar! Atenție, ”în medie”… concluziile le puteți trage fiecare.
Și-mi vine-n gând o întrebare simplă: cum naiba să obțină cineva, oricine-ar fi, o pensie mai mare – și nu doar ceva mai mare, ci mai mare de câteva ori – decât salariul primit lunar chiar înainte de pensionare, cum? Păi răspunsul e foarte simplu: fiindcă acel cineva e ”special” și nesimțit, exact la fel ca toți politicienii nemernici și nesimțiți care au legiferat toate astea începând din 1997 (!), apoi în 2001, în 2015, 2017…

 

Apoi, iată ce-am scris pe facebook acum trei ani, mai exact în 23 ianuarie 2020, cu siguranță într-un moment în care subiectul chiar era în centrul atenției opiniei publice, iar eu îmi cam pierdusem răbdarea:

Scurt și la obiect, de fapt ce-i aia ”pensie specială”? Păi ce mama dracului, pensii speciale pentru câteva mii de oameni ”speciali” și pensii ”normale” pentru milioane (vreo 4,5 milioane) de oameni ”normali”? Da? Adică, n-am înțeles, cu ce-i mai special un magistrat față de un medic sau față de un profesor sau un artist? Dar un parlamentar față de un miner sau un metalurgist ori un geolog? Dar un militar față de un pompier sau un marinar? Dar un primar față de un constructor sau un economist ori, de ce nu, față de un ziarist? Dar un polițist față de un inginer sau un ceferist sau un scafandru sau un poștaș sau un electrician sau un șofer profesionist sau un sportiv de top? Și așa mai departe, puteți face combinări de n luate câte k, cum dorește fiecare, ideea de bază fiind asta: în opinia mea, la modul generic, pensia e pensie, conform legislației în vigoare (cu legi bune sau proaste, însă asta-i o altă discuție, de exemplu despre punctul de pensie etc.), deci după cât a contribuit fiecare de-a lungul activității sale profesionale, indiferent, subliniez, indiferent în ce domeniu de activitate, punct!
Păi ce, nu și-a ales fiecare dintre noi ce meseria a dorit? Nu? Chiar așa, de ce să le plătim noi, milioanele de ”amărâții” de rând, până și pensii speciale unora cică mai ”speciali” decât noi? De ce? Cu alte cuvinte, măi ”dragă clasă politică” de ieri și de azi, măi ”Putere” de-acum, măi ipocriților, profitorilor, nesimțiților și îmbuibaților, ce o tot aburiți atâta, ori lăsați dracului așa toate pensiile speciale (evident că sunt sarcastic!) – ba poate chiar mai adăugați niște categorii în plus (să zicem masonii, de exemplu, sau poate și bancherii, de ce nu?!) -, ori tăiați-le pe toate, fir-ar să fie, dar absolut toate ”specialele”!!!
Și-ncă ceva, ”dragi” guvernanți: lăsați dracului vrăjeala aia de doi bani cu ”noi suntem pentru tăierea pensiilor speciale, cu excepția celor…”! Cu excepția? Iar cu excepții? Fiindcă aveți voi tare-tare mare nevoie de ”excepțiile” alea? Că Justiție, că servicii secrete, că NATO, că UE, că fmm… Ia mai ridicați-vă din genunchi, nemernicilor cu ”gulere albe”!

Ei bine, multe aș mai scrie pe tema asta… dar, înainte de a încheia, vreau să mai transmit ceva nesimțiților cu pensii speciale: tatăl meu a lucrat vreo 36 de ani numai în minerit, cea mai mare parte a timpului în subteran, a ieșit la pensie din minerit și având îndeplinite absolut toate criteriile alea prevăzute de lege (vechime completă, categorie, contribuții la Stat etc.)… și știți ce pensie primea? Aveți măcar idee, măi ăștia nemernici și îmbuibați cu ”pensii speciale”?
A, da, era să uit, tocmai am aflat că în Maramureș cea mai mare pensie în plată este de vreo 32.000 lei (320 milioane lei vechi, lunar!) și o încasează un magistrat! Pe bune? Nu știu sigur despre cine e vorba, însă bănuiesc că o fi un fost judecător, zic, așa cred, doar și pentru că, mai în glumă, dar mai în serios, eu nu-i consider magistrați pe procurori… dar asta-i o altă chestiune.
Așadar, ”stimată” clasă politică, pe când pasul următor în chestiunea cu pensiile speciale nesimțite? Da, știu că unele partide au depus deja proiecte de lege pentru următorul pas (cel cu primarii etc.)… așa, și? Ce vă reține să continuați, oare pandemia? PNRR? Alegerile interne din partidele voastre? Ipocrizia? Teama? Sau poate ”coloana vertebrală”?! (repet și subliniez că rândurile astea le-am publicat acum câțiva ani)

Mda, cam asta scriam în urmă cu vreo doi ani, respectiv trei ani, iar acum, în martie 2023, nu mai are rost să adaug decât atât:

Cele mai mari și ”nesimțite” pensii speciale le au cei peste 4.000 de magistrați, cu o pensie medie undeva între 19.000 lei și 20.000 lei (trai pe vătrai, nu-i așa?), plătite preponderent, din câte știu, de Casa Națională de Pensii Publice.
Cât despre foști ”securici” cu pensii speciale babane… altă dată.

În loc de concluzie, conform calculelor făcute de persoane avizate, pensiile speciale (ne) costă circa 12 miliarde lei anual, asta însemnând undeva la 0,5% din PIB! Și după cum spuneam la început, povestea asta foarte urât mirositoare cu pensiile speciale s-ar putea să însemne și pierderea câtorva miliarde bune de euro, pe linia PNRR, de către România.
România, o țară (încă) bogată, cu mult prea mulți oameni săraci, dar și cu o șleahtă de nesimțiți ”speciali” aroganți, obraznici, nemernici și tupeiști…

Peter-Vasile CZOMPA     

 

Recomandari

Alte Articole