Ziua Holocaustului va fi marcată și la Bistrița

Timpul trece, dar durerea și amintirile de coșmar rămân. Primăria municipiului Bistriţa vă invită să luaţi parte la Comemorarea Zilei Holocaustului în România în data de 09.10.2012, ora 12.00, la Monumentul Deportaţilor, situat pe strada General Grigore Bălan.

Semnificaţia zilei de 9 octombrie, denumită şi Ziua Holocaustului, este legată de începerea deportării evreilor de pe teritoriul României, în Transnistria, în anul 1941, ca urmare a planului Germaniei naziste şi a statelor aliate ei, de persecutare şi executare a evreilor. Transnistria fusese aleasă ca o variantă a lagărelor de internare din Polonia, urmând să fie locul de concentrare şi izolare a evreilor din România.

În Bistriţa, lagărul de concentrare s-a făcut în afara oraşului şi au fost adunaţi evrei din Bistriţa, Năsăud şi satele din judeţ. La 28 aprilie 1944, Szomlenschi Laszlo (subprefectul judeţului), Kuales Norbert (primarul oraşului) şi locotenent-colonel Pastohi Ernest (comandat al legiunii de jandarmi)au participat la conferinţa administrativă din Târgu-Mureş, la care s-a luat hotărârea de adunare a evreilor în lagăre şi ghetouri.

În Bistriţa, deportarea s-a efectuat între 1  şi 7 iunie 1944 şi s-a făcut în două tranşe: pe 2 iunie au plecat spre lagăre 3.106 evrei, iar pe 6 iunie au plecat un număr de 2.875 de evrei.

 

Raimond Petruț

 

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole