Întâlnirea clericilor din Protopopiatul Bistrița în cadrul Conferinței de toamnă

Clericii din Protopopiatul Bistrița au participat joi, 6 octombrie 2016, la conferința preoțească de toamnă, având ca subiect „Sfântului Ierarh Antim Ivireanul și tipografe bisericești”, tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2016. Sedința a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, iar invitat pentru a le vorbi despre marile realizări ale Sf. Antim Ivireanul a fost Pr. Lect. Univ. Dr. Cosmin Cosmuţa, de la catedra de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române, din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Întâlnirea a debutat la ora 10:00 cu un Te-Deum, oficiat în biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. Au luat parte la rugăciunea de mulțumire toți clericii din protopopiat, numeroși credincioși din oraș, dar și două grupe de elevi de la școala gimnazială „Ştefan cel Mare”, care frecventează programul de after-school Sfântul Stelian. După momentul de rugăciune a debutat conferința propriu-zisă, în sala de ședințe a protopopiatului.

A fost evocată moştenirea spirituală şi culturală a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică (1716-2016), precum şi importanţa tiparului în dezvoltarea misiunii Bisericii.

Conferințele sunt organizate de Arhiepiscopia Clujului de două ori pe an. Prin acestea se urmărește dinamizarea activităților pastoral-misionare pe care preoții le desfășoară în parohii.

Până pe 20 octombrie urmează să se întâlnească în ședință și preoții din protopopiatele Gherla, Năsăud, Dej și Huedin.

Recomandari

Alte Articole