Karl-Peter Schwarz pune pe tapet în paginile cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung noua prietenie la toartă româno-chineză şi laudele ditirambice adresate recent oaspetelui chinez Li Keqiang de omologul său român, premierul Ponta. Aceste raporturi „n-au fost niciodată atât de strânse” de la cele întreţinute de Mao cu Ceauşescu. „Modelul capitalismului dirijat de stat al Chinei dă bine” într-o ţară care s-a obişnuit cu statul supraponderal, mai punctează ziaristul german, subliniind reorientarea de la vest la est a primului ministru.
Comentatorul german mai scoate în evidenţă criticile UE la adresa programului guvernului Ponta, „a insuficientei capacităţi administrative, a recursului frecvent la ordonanţe de urgenţă, a excesivei birocraţii, precum şi a proastelor condiţii cadru pentru întreprinderi, pentru cercetare şi dezvoltare”.
Ziarul semnalează în context „protestul intens al Consiliului Investitorilor Străini” în legătură cu alarmantul curs în materie de impozite al guvernului Ponta, „care a hotărât sporirea taxelor fără să se consulte cu întreprinderile” şi cu ceea ce investitorii străini afirmă a fi „totala imprevizibilitate a sistemului fiscal românesc”. Aceasta i-ar determina pe investitori să-şi revizuiască intenţia de a-şi plasa capitalul în economia românească, preferând să rămână în expectativă şi să nu-şi rişte fondurile, angajându-se în România.
surse: Frankfurter Allgemeine Zeitung
Capital (Petre M. Iancu)