Deși râurile Șieu și Someș sunt zone protejate prin Sit Natura 2000, asociațiile de pescari din Bistrița-Năsăud se arată extrem de îngrijorate de numărul mare de balastiere care funcționează pe aceste cursuri de apă. Într-un comunicat remis presei, pescarii susțin că balastierele și furtul neautorizat de minerale reprezintă ,,un adevărat flagel al apelor românești.”
,,Vă amintim, că aceste zone protejate au fost raportate la Comisia Europeana de Mediu ca un succes al României, numai că instituțiile care ar trebui să vegheze la starea lor, dau în continuare aprobări pentru excavații unor SRL-uri care nu urmăresc altceva decât profitul și nicidecum protecția mediului. Vă mai amintim, că aceste zone speciale sunt și de interes comunitar și se supun legilor UE. Încă nu am identificat vreo țară care să procedeze ca România în zonele de protecție. Știm că A.P.M. intenționează să elibereze o autorizație către SC AG SORT PREBET SARATEL-SRL într-un perimetru de 4.011 mp, în zola La Sărătură, undeva la confluența râului Budac cu Șieul. Am aflat că proiectul propus determină modificări fizice ale terenului si ale talvegului, mai ales că exploatarea se va face din albia minoră” se arată în comunicat.
Asociațiile de pescari și ecologiștii spun că în acest areal trăiesc șapte specii de inters comunitar, printre care Petrocul, trei specii Gobio, specia Aspius, Lutra (vidra), broasca țestoasă, scoica de apă dulce, precum și alte zece specii de interes general pescăresc.
Ecologiștii și pescarii bistrițeni își argumentează temerile prin faptul că balastierele, care răsar ca ciupercile după ploaie, vor duce la dispariția unor specii care trăiesc în râurile Șieu și Someș: ,,Influența nefastă a acestor balastiere, în special cele care sapă în albie, influențează negativ și perioada de reproducere prin angrenarea particulelor rezultate care plutesc pe kilometri întregi, acoperind icrele în perioadele diferite de prohibiție, oprindu-le de la eclozare. Nu suntem de acord cu asemenea activități și cerem insistent neacordarea autorizației acestui SRL. Reamintim tuturor instituțiilor proiectul pescarilor bistrițeni în vederea repopulării cu știucă a râului Șieu în luna aprilie 2014. În acest context, proiectul nostru este grav periclitat.”
Raimond Petruț