Prin voluntariat se înţelege activitatea de interes public, desfăşurată benevol, de către persoane fizice în folosul altora. Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă se defineşte ca o structură specializată, organizată la nivelul unităţii administrativ-teritoriale încadrată cu personal şi dotată cu mijloace necesare prevenirii şi intervenţiei în situaţii de urgenţă.
Potrivit legii, serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă se constituie în comune, oraşe şi municipii în subordinea consiliului local. În acest sens, beneficiar al voluntariatului este comunitatea pe raza căreia funcţionează serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă. Scopul nostru principal este creşterea educaţiei si instruirii populaţiei adulte pentru a depăşi evenimente nedorite apărute în situaţii de urgenţă. Prin campaniile de popularizare, conştientizare şi sensibilizare desfăşurate la nivel naţional\judeţean dorim să instruim şi să atragem un număr cât mai mare de tineri care să acţioneze sub forma ,,voluntariatului în situaţii de urgenţă”. De asemenea, dorim ca aceşti concetăţeni să ştie ce să facă şi cum să acţioneze (atât pentru ei cât şi pentru toţi cei din jurul lor – familie, rude, vecini, colegi, alţi cetăţeni) în evenimente nedorite\neplăcute, grave sau mai puţin grave.
Schimbările climatice, socio-economice, culturale care au apărut în ultimul timp în viaţa noastră, ne obligă să reflectăm cu mai mare atenţie asupra activităţii şi a rolului voluntarilor în domeniul situaţiilor de urgenţă pentru cetăţeni. Zi de zi ne confruntăm cu diverse calamităţi, de la incendii la inundaţii, cutremur, alunecări de teren şi multe altele, astfel că, în acest sens, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă încep să capete rolul pe care trebuie să-l aibă în comunitatea pe care o deservesc, venind în completarea misiunilor desfăşurate de către inspectoratul nostru atât în privinţa gestionării situaţiilor de urgenţă, cât şi în domeniul prevenirii producerii acestora. În această privinţă, ne mândrim cu serviciile voluntare din judeţul nostru, prin dotarea de care dispun (din 62 de SVSU constituite, 29 au în dotare 41 de autospeciale de intervenţie), pregătirea profesională şi implicarea autorităţilor locale, deţin un rol deosebit de important în prevenirea situaţiilor de urgenţă la gospodăriile cetăţeneşti precum şi intervenţia oportună în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.
Un alt factor important în modul de funcţionare a serviciului voluntar îl are tradiţia şi interesul acordat de comunitatea în folosul căreia îşi desfăşoară activitatea. Prin acţiunile de prevenire şi de intervenţie la care participă necondiţionat, ne demonstrează, zi de zi, cât este de importantă munca de voluntariat în situaţii de urgenţă privind gestionarea diverselor tipuri de risc, pentru noi, semenii noştri, bunuri materiale şi mediul înconjurător. Activitatea serviciilor voluntare este extrem de apreciată, ţinând cont că timpul de intervenţie trebuie redus la minim, iar membrii serviciilor voluntare locale pot ajunge mai repede la locul producerii unui incendiu sau a altor situații de urgenţă până la sosirea serviciilor de urgenţă profesioniste.
Pentru a putea activa într-un astfel de voluntariat este nevoie de o multitudine de trăsături specifice de personalitate, cum sunt dăruirea şi altruismul în beneficiul semenilor, solicitudinea, operativitatea, modestia, cinstea, curajul, empatia, acestea fac cinste serviciului voluntar, bucurându-se în rândul populaţiei de încredere şi aprecieri deosebite. Personalul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă a executat activităţi, misiuni şi operaţiuni multiple şi complexe, frecvente şi de durată, implicând pe lângă eforturi fizice şi psihice considerabile şi expunerea la o gamă largă de riscuri, unele fiind imprevizibile. Cu toate aceste eforturi depuse, voluntarii din serviciile de urgenţă bistriţene sunt mândri de statutul pe care îl au, de activitatea pe care o desfăşoară în folosul comunităţii din care fac parte. Dorim să adresăm sincere felicitări tuturor voluntarilor de pretutindeni, din domenii diverse\diferite şi să-i asigurăm de întreaga noastră consideraţie şi respect pentru ceea ce sunt şi pentru ceea ce fac.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE ISU BISTRIŢA – NĂSĂUD