Pregătirea voluntarilor pentru situații de urgență

Pregătirea personalului voluntar din cadrul serviciilor voluntare se face în baza planului anual de pregătire, întocmit la nivel județean de către Serviciul protecție, pregătire și educație preventivă a populației, avizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și aprobat de prefectul județului.

 

Pregătirea voluntarilor se execută prin convocări, instructaje, programe de pregătire cu membrii componentei preventive, exerciții, concursuri, activități comune pe timpul activităților preventive desfășurate în unitățile administrativ teritoriale, etc.

Calificarea și atestarea șefilor serviciilor voluntare pentru situații de urgență se desfășoară în centrul național/zonal de pregătire în domeniul situațiilor de urgență, din subordinea IGSU.

Convocarea semestrială a șefilor serviciilor voluntare s-a desfășurat pe etape, în cadrul raioanelor de intervenție ale subunităților inspectoratului. Activitatea a fost organizată/desfășurată de Serviciul protecţie, pregătire şi educaţie preventivă a populaţiei în cooperare cu reprezentanți din partea centrului operațional județean, comandanții subunităților de intervenție, șefii gărzilor de intervenție și coordonată de prim adjunctul/adjunctul inspectorului șef. Au fost abordate aspecte privind cooperarea între serviciile profesioniste și voluntare pe timpul activităților preventive și de intervenție, fiind stabilite măsuri concrete pentru îmbunătățirea activității precum de remediere a deficiențelor semnalate.

Pregătirea specialiştilor pentru prevenire din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, se desfăşoară în baza programelor de pregătire, periodicitatea acestora se face în funcție de situația operativă, fluctuația personalului compartimentelor pentru prevenire şi dinamica schimbărilor legislative.

La finalizarea programelor de pregătire participanții dobândesc o diplomă de absolvire.

Pe timpul activităților preventive în unitățile administrativ teritoriale se desfășoară exerciții de intervenție și acţiuni preventive comune cu personalul voluntar la gospodăriile cetăţeneşti punându-se accent modul de utilizare a ghidului de control/informare preventivă.

Personalul serviciului participă și la activitățile de pregătire a personalului voluntar, organizate la nivelul localităților de către președinții comitetelor locale pentru situații de urgență, punându-se accent pe verificarea capacității de răspuns, dotarea serviciilor voluntare, desfășurarea activităților preventive, importanța voluntariatului în situații de urgență, cunoașterea drepturilor și a obligațiilor personalului voluntar, etc.

La nivelul județului posibilitățile de calificare/formare profesională a membrilor serviciilor voluntare în ocupaţiile din domeniul reglementat de IGSU, pot fi organizate de către furnizorii de formare profesională avizați/autorizați în conformitate cu legislația în vigoare.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE I.S.U. “BISTRIŢA”

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole