Scrisoare deschisă către doamna Cristiana Pașca Palmer, ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor

Liviu Dragnea și deputatul de Bistrița-Năsăud Doina Pană i-au adresat o scrisoare deschisă ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor.

 

Spre știința Domnului Dacian Cioloș, Prim – Ministru, Stimată doamnă ministru,

 

 

Consiliul Superior de Apărare a Țării a stabilit că problema tăierilor ilegale privește siguranța națională. Uniunea Europeană asociază gravitatea efectelor tăierilor ilegale conflictelor armate.

 

Ați moștenit două arme importante în bătălia împotriva tăierilor ilegale, după o lungă și grea luptă cu un sistem mafiot, care a jefuit pădurile României zeci de ani: Radarul pădurilor și noul Cod silvic.

 

Radarul pădurilor și-a demonstrat eficiența: într-un an de funcționare a  salvat de la tăiere ilegală peste un milion de arbori (peste 4 milioane de mc de lemn au dispărut de pe piața lemnului). E mai mult decât dacă am  fi plantat un milion de arbori, pentru că, cei salvați se află deja la maturitate, nu trebuie să așteptăm 70-100 de ani.  El permite și trebuie  să fie dezvoltat, pus în acord cu toate constatările celor care îl administrează, referitor la ingeniozitatea  celor care, din disperare că nu mai pot transporta lemn tăiat ilegal, caută subterfugii pentru ocolirea noii legislații.

 

Codul silvic vine în completarea Radarului, împotriva tăierilor ilegale, dar nu numai.  El aduce, în plus, reglementări foarte importante în ceea ce  privește exploatarea durabilă a pădurilor României, armonizând rolul economic cu cel social și ecologic al pădurii. Pădurea nu este o simplă marfă.

 

Doar că, pentru a putea fi implementat, are nevoie de o legislatie subsecventă. 19 acte normative necesare  Codului silvic se cer urgent promovate: 5 Hotărâri de Guvern și 14 Ordine de Ministru.

 

Pentru elaborarea lor este obligatorie consultarea tuturor actorilor implicați:  proprietari de păduri, administratori de păduri, industria mobilei, Asociația Forestierilor din România. Împreuna cu ei s-a scris și Codul silvic.

 

Nu am observat niciun început de dezbatere, nicio abordare incipientă, fapt ce ne îngrijorează foarte tare, deoarece, fără această legislație subsecventă, Codul silvic este inaplicabil.

Enumerăm doar câteva efecte ce decurg din neimplementarea Codului silvic:

– populația are nevoie de lemn de foc pentru că iarna bate la ușă (Codul prevede asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populație)

– industria mobilei are nevoie să i se asigure necesarul de resursă (dreptul de preempțiune)

– marii agenți economici nu sunt limitați cu nimic în a avea în continuare poziții dominante pe piață (procentul de maxim 30%)

– valorificarea superioară a lemnului la nivel local, prin încurajarea intreprinzătorilor locali, pentru crearea de noi locuri de muncă nu este susținută etc.

 

În plus, la ora actuală, pe piața lemnului s-a creat un adevărat haos.  S-a ajuns în situația în care, dacă nu  interveniți urgent, sectorul va intra în colaps. Întreg sectorul, inclusiv industria mobilei. Știți că, din disperare, au fost boicotate deja licitațiile în 6 județe. Vorbim despre peste 100.000 de locuri de muncă existente în sector și de un aport către PIB uriaș.

 

Încheiem cu speranța că veți reacționa la acest semnal  de alarmă al nostru, că vă veți apleca la modul cel mai serios și foarte urgent  pentru rezolvarea problematicilor prezentate.  Așteptăm cu interes implicarea dumneavoastră și în alte demersuri ce au fost începute și trebuie doar continuate, pentru ca hoția din pădurile României să fie complet stopată: operaționalizarea funcției statistice a SUMAL și implementarea în totalitate a sistemului FMIMS.

Liviu Dragnea, 

Președinte PSD

 

Doina Pană, 

Fost ministru al Apelor și Pădurilor

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole