Acțiuni premergătoare sărbătorilor de iarnă desfășurate de polițiștii bistrițeni

În perioada 20 noiembrie – 20 decembrie a.c., polițiștii Biroului pentru combaterea delictelor silvice, în colaborare cu secțiile de poliție rurală, Serviciul de Investigare a Criminlaității Economice, Serviciul Rutier, Biroul Județean de Poliție Transporturi Bistrița-Năsăud și cu sprijinul specialiștilor din cadrul Gărzii Forestiere județene Bistrița-Năsăud, respectiv ai Direcției Silvice Bistrița-Năsăud au acționat în sistem integrat pe raza județeului pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, prevenirea și combaterea delictelor silvice, precum și pentru verificarea legalității comercializării și provenienței pomilor de Crăciun.

Astfel, au fost organizate 31 de acțiuni cu precădere pe drumurile publice, dar și în zona piețelor și a fondului forestier de pe raza județului.

Cu această ocazie au fost constatate 6 infracțiuni de tăiere fără drept de arbori și au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale conform Legii 171/2010 – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 61.000 de lei.

Totodată, au fost ridicați în vederea confiscării 148,10 mc de material lemnos, 114 pomi de Crăciun și au fost indisponibilizate 3 autovehicule, toate în valoare totală de peste 82 000 lei.

În perioada 19-20 decembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pentru combaterea și prevenirea evaziunii fiscale, pe raza întregului județ.

Acțiunile au scopul de a verifica corectitudinea înregistrărilor pe aparatele electronice de marcat fiscale practicate de agenții economici precum și legalitatea comercializării produselor de sezon, verificarea provenienței mărfurilor și stabilirea realității provenienței mărfurilor comercializate.

Astfel au fost efectuate controale şi verificări de specialitate la agenți economici și persoane fizice care desfășoară activități comerciale în județul Bistrița-Năsăud, în urma cărora au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale, dintre care 26 prevăzute de Legea cu nr. 12/1990, privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, în valoare totală de 90000 lei.

Totodată, în cadrul acțiunilor au fost confiscați 15 pomi de crăciun, comercializați ilegal, în valoare totală de 750 lei. De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării peste 450 de țigarete, în valoare de 345 lei.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice vor desfășura și în perioada următoare acțiuni specifice pe raza întregului județ, în vederea prevenirii și combaterii activităților ilicite și încălcării legislației, în toate domeniile, în scopul asigurării unui climat optim de ordine, liniște, siguranță și legalitate a mediului de afaceri.

***

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase acționează pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.

Scopul acţiunii este creşterea siguranţei cetăţeanului, prin activităţile de prevenire şi combatere a evenimentelor negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2018/2019.

Astfel, joi, 19 decembrie a.c., în cadrul acțiunii, o femeie, de 47 ani, din Bistrița a fost surprinsă în flagrant delict, în timp ce comercializa peste 500 de articole pirotehnice, fără să fie autorizată în acest sens.

În cauză, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase efectuează cercetări pentru efectuarea fără drept a oricăror operațiuni cu articole pirotehnice.

ATENȚIE! – Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

La aceeași data, 19 decembrie a.c., polițiștii Compartimentului Sisteme de Securitate din cadrul Serviciului de Ordine Publică împreună cu polițiștii din Beclean și Sîngeorz-Băi au organizat o acțiune pentru verificarea sistemelor de securitate ale unor societăți comerciale de pe raza de competență a Poliției orașului Beclean, respective Poliției orașului Sîngeorz-Băi.

Astfel, cu ocazia activităților desfășurate, pentru neregulile constatate au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționaleconform Legii 333/2003 – privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor și HG 301/2012, în valoare totală de 6500 lei.

Recomandari

Alte Articole