Aveți probleme cu ochii când șofați noaptea? Mergeți de urgență la oftalmolog!

Scăderea acuităţii vizuale nocturne, adică în condiţii de iluminare redusă, poartă numele medical de hemeralopie şi afectează foarte multe persoane. Persoanele afectate de hemeralopie pot să vadă bine în timpul zilei, dar foarte prost noaptea, în condiţii precare de iluminare.

Hemeralopia se manifestă  prin senzaţia de orbire la expunerea la lumini puternice sau vedere neclară. De vină este deteriorarea retinei. Mai exact, celulele cu bastonaș ale retinei (pentru vederea nocturnă) nu mai sunt suficient de eficiente, ceea ce duce la scăderea acuității vizuale pe timp de noapte.
Instalarea hemeralopiei este cauzată, în general, de o cataractă (opacifierea cristalinului)  aflată în stadiu incipient. Cu alte cuvinte, scăderea acuităţii vizuale nocturne este unul dintre primele semne că se instalează cataracta.
Trebuie reținut că hemeralopia poate fi determinată de orice afecţiune a retinei: retinita diabetică, efect secundar al unei operații pentru tratarea miopiei, expunerea excesivă a ochilor la lumina solară sau carența de vitamina A.
Problemele de vedere pe timp de timp de noapte pot fi ,,reparate” printr-o intervențe a medicului oftalmolog pentru schimbarea cristalinului. O altă metodă recomandată este purtarea unor ochelari cu lentile gălbui, care diminuează disconfortul resimţit la expunerea la lumina puternică a farurilor celorlalţi participanţi la trafic.
Raimond Petruț
sursa: adevarul.ro

Recomandari

Alte Articole