Evenimentul excepțional va avea loc sâmbătă, 25 mai, de la ora 19, la Sinagoga din Bistrița. Ioan Holender provine dintr-o familie de evrei din Timișoara, iar în perioada 1992-2010 a fost directorul Operei vieneze, iar în prezent este consilier al Operei ,,Metropolitan” din New York.
Viața lui Ioan Holender a fost una tumultuoasă. Tatăl era fabricant de marmeladă, dar în anul 1948 din Timișoara a fost naționalizată, tânărul Ioan Holender fiind nevoit să muncească un an de zile ca muncitor necalificat la Întreprinderea de Transport . În 1953 a reușit să fie admis la Politehnica din Timișoara, unde a studiat la secția „material rulant”. În 1956, a ținut un discurs în timpul revoltei studenților din Timișoara (ca urmare a Revoluției anticomuniste din 1956 din Ungaria), fapt pentru care a fost exmatriculat.
În 1959 a părăsit Timișoara și s-a stabilit împreună cu tatăl său la Viena, unde mama sa locuia deja.
Imediat s-a înscris la Conservatorul de Stat din Viena unde a studiat muzica clasică între 1960 și 1962, după care a început să cânte ca bariton la teatrele de operă din Viena, Klagenfurt și Sankt Pölten (între 1962 și 1966). Din 1966 a devenit agent de impresariat artistic și manager muzical la Agenția de teatru „Starka”, pe care a făcut-o faimoasă în lumea artistică și pe care a preluat-o după câtva timp, devenind „Agenția de impresariat artistic Holender”.
În 1988 a devenit secretarul general al Operei din Viena și al Volksoper (Opera pentru popor), pentru ca în 1992, după moartea neașteptată a directorului Eberhard Waechter, să fie numit manager general al celor două instituții.
A fost director al Operei de Stat din Viena între 1 aprilie 1992 și 30 august 2010, fiind director al celebrei instituții pentru cea mai lungă perioadă din istoria Operei vieneze.
Raimond Petruț