Britanicii și belgienii, șansa castelelor din Comlod și Posmuș

Cele două monumente istorice, construite în secolelele XVII-XVIII,  se află într-o stare avansată de degradare. Pentru că până în momentul de fața nu s-a găsit o soluție viabilă pentru reabilitarea clădirilor în cauză, salvarea poate veni din partea britanicilor și a belgienilor.

Castelul Teleki Posmuș
foto: tai-tai.net

Consorțiul format din Universitatea Financiar Bancară București (UFB) și Institute for Studies in International Relations and Public Policy – Bruxelles, Belgia, a depus în luna mai  o scrisoare prin care își exprimă intenția de a achiziționa imobilul ”Castel Teleki” (comuna Șieu, sat Posmuș). ,,Destinația vizată pentru imobil este realizarea unui centru european în care să aibă loc desfășurarea unor activități academice de cercetare” spune Bogdan Ivan, purtătorul de cuvânt al CJ Bistrița-Năsăud.

De asemenea, la finalul lunii iunie, o companie britanică specializată în restaurare și constuirea de clădiri istorice a depus la registratura Consiliului Județean o solicitare prin care își manifestă intenția de cumpărare sau concesionare a Castelului Teleki Comlod, în vederea renovării complete a clădirii și deschiderii unei școli cu regim de internat și cu tabără de vacanță pe timpul verii, pentru copii cu handicap.

Raimond Petruț

Recomandari

Alte Articole