Ediţia de iarnă a Cupei Generozităţii s-a desfăşurat la finalul acestei săptămâni, pe terenurile de la Baza Alex. Au fost înscrise la start 8 echipe, care au fost împărţite în două grupe: Presa, Justiţia, SRI şi ISU în prima serie, Primăria, Medicii, Jandarmii şi Profesorii în cea de-a doua.
După meciurile din grupe, au sărit în semifinale Presa şi ISU din seria întâi, Primăria şi Jandarmii din cea de-a doua. Oricare dintre ele puteau prinde finala mare, meciurile fiind decise la mustaţă. Au ajuns Jandarmii şi cei din Primărie în ultimul act, dar oricum e o mare performanţă pentru echipa presei care a prins finala mică şi chiar locul 3 la această ediţie. Ultimele partide au fost extrem de echilibrate, decise doar la loviturile de departajare.
2400 de lei pentru necăjiţi
Şi de această dată, scopul competiţiei a fost atins. Buna dispoziţie şi bunăvoinţa participanţilor au făcut ca evenimentul să fie declarat reuşit. O după amiază de mişcare, de prietenie dar şi de caritate, fiindcă s-au strâns 2400 de lei, cu care vor fi ajutaţi câţiva nevoiaşi în pragul sărbătorilor. “Vă mulţumesc că aţi fost şi de această dată alături de mine şi de prietenii mei. Ne-am distrat, dar am strâns şi câţiva bănuţi pentru oamenii care nu sunt la fel de norocoşi în viaţă ca şi noi”, a spus Marius Pop la final. Medicul stomatolog care este an de an sufletul acestei acţiuni a promis că banii vor merge şi acum, ca de fiecare dată, către câţiva necăjiţi şi nu s-a îndoit nimeni că aşa va fi.
Ajutor pentru un tânăr halterofil
Deja a devenit tradiţie, ca un sportiv de perspectivă să primească un mic imbold din partea participanţilor la Cupa Generozităţii. De data aceasta a fost ales Cristian Rus, un copil de 14 ani, clasat pe locul 5 la naţionalele de juniori 2 din acest an. Cristian are mari probleme familiale, fiind ajutat din greu de antrenorii secţiei de haltere a CSM, care îl consideră un viitor mare campion.
Mama lui e plecată în Italia, iar el a rămas în grija tatălui, un părinte degenerat, care a pierdut procesul cu un centru de plasament din Năsăud, unde băiatul e mai bine îngrijit. Ovidiu Fătu, antrenorul principal de la la lotul olimpic de juniori, s-a luptat luni de zile pentru a-l aduce la Clubul Sportiv Municipal şi a reuşit în cele din urmă. Prin sport, Cristian Rus are o mare şansă de a se realiza în viaţă, iar cei care au participat în acest an la Cupa Generozităţii au înţeles acest lucru.
Aşa cum au înţeles în privinţa jucătoarei de tenis Tania Plăian, a atletului Bogdan Motogna sau a şahistei Briana Bălan, sprijiniţi în anii precedenţi. Fiecare dintre cei menţionaţi au confirmat ulterior că sunt sportivi adevăraţi şi că au meritat încrederea acordată de către cei din jurul lor.
Adrian Gagea, invitatul special al ediţiei din acest an
Cupa Generozităţii a avut în acest an un invitat special, adus de Clubul Lyons, unul dintre susţinătorii acţiunii. Adrian Gagea este numele celui care a onorat competiţia, un maestru emerit al sportului, profesor universitar doctor la AEFS Bucureşti. A fost de 18 ori campion naţional la aruncarea greutăţii şi a avut peste 100 de prezenţe în lotul naţional. A fost recordman naţional al probei între 1969 şi 1974, finalist la Campionatele Mondiale Universitare în 1969 şi medaliat cu bronz la Campionatele Internaţionale de la Moscova în 1971. Este realizatorul mai multor invenţii şi inovaţii în domeniul pregătirii şi antrenamentului sportiv şi a predat câţiva ani în Canada. A fost legitimat în anii 60 la secţia de atletism a Şcolii Sportive bistriţene şi la Asociaţia Sportivă Sănătatea Bistriţa.
Semifinale
ISU – Jandarmii 1-3
Primăria – Presa 2-1
Finala mică
ISU – Presa 1-3 (după 7 metri)
Finala mare
Primăria – Jandarmii 3-2 (după 7 metri)
Adrian Linca
Sportul Bistrițean