Daniel Suciu: Accidentul vascular cerebral va fi inclus pe lista tipurilor de handicap

Îmi manifest mulţumirea cu privire la intervenţia doamnei ministru al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale aceea prin care a hotărât să trateze o problemă de mare anvergură, ce afecta un număr ridicat de oameni, problema ce a fost ignorată de peste 7 ani de zile.

Fac referire la efectele create de eliminarea accidentelor vasculare de pe lista tipurilor de handicap prin Ordinul nr. 762/1992/2007 al Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Sănătăţii Publice.

Conform acestui Ordin accidentele vasculare cerebrale puteau fi incadrate în grad de handicap în condiţii foarte stricte prevăzute de lege, dar fără ca accidentul vascular cerebral ischemic să fie inclus. Aceste modificări au fost efectuate în Lege, în anul 2007, în perioada în care ministru al MMFES era domnul Paul Păcuraru iar ce-a de a doua entitate semnatară a Ordinului era ministrul Sănătăţii, domnul Gh. Eugen Nicolăescu. Acelaşi domn ministru care, nu demult, a acuzat Guvernul actual de eroare profesională şi neglijenţă în administrarea Ministerului Sănătăţii.

Ca urmare a emiterii acestui document, prin care AVC-ul a fost eliminat din Lege, numeroase cazuri au fost semnalate în care pacienţii care au suferit un accident vascular ischemic nu au fost încadraţi în grad de handicap şi nu au fost eligibili pentru a primi ajutoarele aferente gradului de handicap precum îndemnizaţii şi asistenţă medicală. Cetăţeni români care au mai suferit din cauza acestui Ordin sunt şi cei încadraţi în grad de handicap până în anul 2007, dar care după revizuirea periodică a certificatelor, în urma aplicării noilor criterii medico-psiho-sociale, mii de bolnavi la nivel naţional au fost decăzuţi din drepturi.

Acestea fiind spuse, este deja de notorietate faptul că actualul ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale are iniţiativa de a include accidentul vascular cerebral pe lista tipurilor de handicap, în cel mai scurt timp posibil, discuţii fiind deja purtate pe această temă cu ministrul Sănătăţii pentru a se descoperi modalitatea cea mai eficientă de operare a schimbărilor.

Salut interesul şi responsabilitatea Ministerelor implicate, şi aştept cu interes Legea în noua sa formă.

Vasile-Daniel Suciu, deputat PSD

Bistriţa-Năsăud, Colegiul nr. 2

Recomandari

Alte Articole