Deţinuţii din Penitenciarul Bistriţa îşi caută de lucru la Bursa Locurilor de Muncă

21 de persoane private de libertate din Penitenciarul Bistriţa au fost selectate pentru a participa vineri, 12 aprilie 2013, la Bursa Locurilor de Muncă, găzduită de Hotel ,,Bistriţa”, eveniment organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, în cadrul proiectului strategicRegions for Jobs.

Penitenciarul Bistrița

Persoanele private de libertate care vor discuta cu angajatorii sunt în executarea unei pedepse în regim deschis sau semideschis, aflându-se în apropierea termenului de a fi discutate în comisia de propuneri pentru liberare condiţionată.

Totodată, deţinuţii selectaţi sunt din rândul celor apţi pentru muncă din punct de vedere medical, calificaţi profesional sau necalificaţi, dar care posedă abilităţi practice într-o meserie şi, pe durata detenţiei, s-au implicat în mod constant în activităţile lucrative desfăşurate în interesul locului de deţinere. De asemenea, o parte dintre aceştia participă în prezent la cursuri de calificare profesională ori au absolvit un astfel de curs în penitenciar.

,,Coordonată esenţială a reintegrării pe piaţa muncii, formarea profesională este una din direcţiile importante în procesul de intervenţie recuperativă a celor care execută o pedeapsă privativă de libertate, aşa încât în anul 2012, 108 persoane private de libertate au absolvit cursuri de calificare profesională în domeniile lucrător în tâmplărie, lucrător în alimentaţie şi lucrător în structuri pentru construcţii. De asemenea, în prezent, peste 40 de persoane din Penitenciarul Bistriţa urmează cursuri de calificare ca lucrător în alimentaţie sau lucrător în cultura plantelor” spune Laura Opriș, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bistrița.

Participarea persoanelor private de libertate la Bursa Locurilor de Muncă urmăreşte sensibilizarea angajatorilor privind problematica socială a acestei categorii vulnerabile, precum şi oferirea unei oportunităţi pentru fiecare dintre participanţi de a deveni un potenţial angajat după punerea în libertate.

Raimond Petruț

Recomandari

Alte Articole