Efective mărite de jandarmi bistrițeni, în mijlocul cetăţenilor, pe timpul sărbătorilor pascale

În perioada sărbătorilor, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud va acţiona în baza planului de măsuri pentru asigurarea climatului de ordine publică premergător şi pe timpul Sfintelor Sărbători Pascale prin măsurile de ordine publică la manifestările cultural-artistice şi religioase care vor fi organizate, cu scopul de a asigura ordinea şi siguranţa publică în aria de competenţă, cu un efectiv de aproximativ 300 de jandarmi.

Acţiunile vor fi desfăşurate în două etape: atât premergător, cât şi pe timpul sărbătorilor.

Pentru asigurarea ordinii publice, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, asigurarea securităţii obiectivelor, în perioada premergătoare şi cu ocazia sărbătorilor pascale, Jandarmeria Bistriţa-Năsăud în cooperare cu celelalte instituţii specializate care au atribuţii de ordine şi siguranţă publică, concomitent cu desfăşurarea misiunilor permanente, va executa o serie acţiuni de ordine şi siguranţă publică în zonele de risc identificate.

Având în vedere faptul că începând din acest an, ultima zi de vineri înaintea Paştelui, respectiv 6 aprilie a.c., devine zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, sunt create premisele unui week-end prelungit de 4 zile. Astfel, această perioadă coincide cu vacanţa de primăvară, stabilită de Ministerul Educaţiei Naţionale şi ca urmare a acestui aspect se preconizează un aflux ridicat de persoane şi autovehicule către localităţile din zonele montane, staţiuni turistice sau zone de agrement din imediata apropiere a oraşelor.

Măsurile de ordine publică vor fi asigurate şi la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud la slujbele religioase prilejuite de Învierea Domnului, organizate de Biserica Ortodoxă şi cea Greco-Catolică din Bistriţa, Năsăud, Beclean, Sîngeorz-Băi, Rodna şi Piatra Fîntînele. În perioada Sărbătorilor Pascale se va genera un aflux suplimentar de persoane şi în zonele de agrement, zona montană Rodna şi Piatra Fîntînele, lăcaşurile de cult, locuri de desfăşurare ale unor manifestări cultural-artistice şi sportive, zone de picnic, zonele de desfăşurare a unor adunări publice.

Astfel, va fi asigurată intervenţia punctuală pentru prevenirea şi aplanarea situaţiilor ce ar putea evolua spre tulburarea ordinii publice, în funcţie de gradul de risc sau ameninţarea creată şi aplicarea măsurilor sancţionatorii care se impun.

Totodată, vor fi organizate şi executate acţiuni punctuale şi/sau în cooperare cu celelalte structuri abilitate în mediile de interes operativ, baruri, discoteci, locuri de cazare şi agrement, târguri, pieţe, etc., în scopul prevenirii apariţiei stărilor conflictuale, menţinerii şi asigurării ordinii şi liniştii publice.

De asemenea, în perioada de referinţă va fi asigurată şi protecţia obiectivelor la care se asigură paza cu efective de jandarmi.

În această perioadă vor fi constituite subunităţi de intervenţie care să fie în măsură să intervină pentru soluţionarea unor situaţii deosebite ce pot apărea pe timpul executării misiunilor.

Jandarmii montani – misiuni în perioada 05-09 aprilie 2018
Pe perioada mini-vacanţei de paşte, jandarmii montani se vor afla permanent în zonele de agrement special amenajate pe raza judeţului, în zonele montane şi în staţiunea balneară Sângeorz-Băi.

Jandarmii Postului Staţiune Balneară Sângeorz-Băi, vor asigura măsurile de menţinere a ordinii publice pe raza staţiunii.

Jandarmii Postului Montan Rodna se vor afla la datorie în zonele turistice şi pe traseele montane frecventate de către turişti din Parcul Naţional Munţii Rodnei, Valea Blaznei şi Valea Vinului.

Jandarmii Postului Montan Piatra Fântânele vor asigura măsurile de ordine publică la acest sfârşit de săptămână atât în zona Castelului Dracula, în zona Lacului Colibiţa cât şi pe raza localităţilor Bistriţa Bârgăului şi Tiha Bârgăului.

Jandarmeria recomandă:

Având în vedere faptul că unele persoane doresc să îşi petreacă această mini-vacanţă în aer liber, jandarmii recomandă tuturor cetăţenilor să respecte prevederile Legii nr. 54 din 19 martie 2012, privind desfasurarea activităţilor de picnic, care reglementează aceste activităţi desfăşurate pe domeniul public ori privat al statului ţi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale cu scopul prevenirii, reducerii şi eliminării impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic.

Recomandările pe care le fac jandarmii pentru această perioadă sunt legate de respectarea de către turişti a unor reguli de bază atunci când se află în natură: să nu aprindă focul în zone neamenajate sau în imediata apropiere a pădurii, să respecte regulile privitoare la traseele montane, să nu se abată de la acestea şi să nu lase în urma lor resturi menajere, care pot dăuna mediului înconjurător.

De asemenea pentru orice problemă pe care o întâmpină în spaţiul montan, turiştii pot apela cu încredere la ajutorul oferit de jandarmii montani din Rodna şi Piatra Fîntînele în orice împrejurare care le poate pune în pericol integritatea fizică şi nu numai, sunând la 112.

Recomandari

Alte Articole