Excelența are un nume: Rareș Buhai, ,,copilul de aur al informaticii”

Rareș Buhai, a demonstrat și la Olimpiada Internațională de Informatică desfășurată în Australia că își merită din plin apelativul de ,,copil de aur al informaticii românești”, unde elevul Colegiului Național ,,Liviu Rebreanu”, pregătit de tandemul prof. Silviu Candale-prof. Constantin Gălățan, a obținut medalia de aur. Acest rezultat notabil nu este unul singular. În 2012, Rareș a obținut prima poziţie la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada din Rusia, la Olimpiada Balcanică de Informatică de la Belgrad și locul 26 la Olimpiada Internațională de Informatica din Italia.

Cu toate că a obținut recunoașterea internațională, Rareş Buhai este un copil modest, de un bun simț ieșit din tiparele societății actuale. Se pregateşte cinci ore în fiecare zi şi spune că este îndrăgostit de programarea computerizată încă din clasa a V-a.

Maestrul calculatoarelor nu are… fiţe

Colegii spun despre Rareş că acesta nu se mândreşte niciodată cu performanţele sale. Mai mult este un copil cu un comportament extrem de civilizat, un bun coleg şi un caracter deosebit, iar performanţele obţinute nu l-au determinat să nu rămână cu picioarele pe pământ. ,,Ne cunoaştem de şapte ani şi vă pot spune că este un copil de nota 10, care mai face și… boacăne, deşi are o minte sclipitoare, iar performanţele lui mă lasa fără cuvinte. Şi…încă ceva: Rareş nu are fiţe” a punctat Patricia Lorinţiu, colegă de clasă. Și Alexandra are aceeași părere: ,,E mult prea modest pentru lumea în care trăieşte. El nu vine în fața tuturor să spună «Uite, eu sunt Rareş Buhai! Eu sunt campion».

Cine se află în spatele performanţelor lui Rareş

Chiar cei care îl pregatesc afirma ca succesul nu ,,i s-a urcat la cap. Au fost situaţii chiar la lotul naţional în care copiii ajunşi la un anumit nivel cred, la un moment dat, că profesorul nu e la fel de important și că nu trebuie să îi mai ghideze pregatirea. Am vazut destule eşecuri din aceasta cauză. Rareş ştie sa colaboreze cu profesorul. Ce inţelegem printr-un olimpic? Că undeva, înauntru, arde o flacără şi flacăra aceasta, Rareş, într-adevar o are aprinsă. Vorbim de determinare, de pasiunea pe care trebuie să o aibă un copil pentru performanţă, tocmai ca să poată depăşi limitele fizice la un moment dat. De asemenea, mai sunt alte calități pe care Rareş le are. Sunt mulţi copii inteligenţi, dar trebuie să se adune în aceeaşi persoană mai multe calități decât inteligenţa. Trebuie să-şi descopere plăcerea de a munci, acea bucurie calmă a muncii, să rezolvi o problemă, să-ţi iasă, acele mici bucurii care, însu

 

mate la sfârşitul zilei, îţi dau curajul să începi o noua zi de muncă” spune profesorul Constantin Gălățan, care, împreună cu prof. Silviu Candale, dirigintele lui Rareş, sunt şi antrenori ai lotului naţional de informatica. Ultimul menţionat spune despre Rareş: ,,În mod evident că se diferenţiază de ceilalţi elevi. Sunt lucruri din domeniul informaticii pe care el ştie de ani de zile!” În 2012, Rareş Buhai a devenit primul român din întreaga istorie a competiţiilor internaţionale care a obţinut medalie de aur în clasa a IX-a.

,,Nu vreau sa fiu catalogat ca geniu. Mă numesc simplu: Rareş Buhai”

Îl vezi trecând timid pe culoarele Colegiului Naţional ,,Liviu Rebreanu” şi nu ai bănui că în spatele privirii blânde se ascunde un adevărat îmblânzitor al programării. Spune, cu tremur în glas, că ar vrea să rămână în România, pentru că este român, dar, pe de altă parte, este conştient că universităţile din străinătate i-ar oferi alte condiţii. ,,Probabil aş alege Statele Unite sau Marea Britanie, dar până atunci mai este!” Indiferent ce drum ar alege Rareş Buhai, este al nostru, al bistriţenilor şi trebuie să îl tratăm cu tot respectul. A spus că este pasionat şi de chitară. La întrebarea reporterului Mesagerului ,,Cum să te numesc: programatorul-artist sau artistul-programator?”, Rareş a răspuns: ,,Spuneţi-mi simplu: Rareş Buhai”.

 

Recomandari

Alte Articole