Există rezerve suficiente de apă pentru populaţie

.Există rezerve suficiente de apă pentru populaţie

Chiar dacă nivelul Dunării a scăzut din cauza secetei, în Ardeal nu vor fi probleme. Cel puţin aşa ne asigură reprezentanţii Apelor Române.

Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa susţine că gradul de umplere a principalelor lacuri este cuprins între 60 şi 90%, toate acumulările găsindu-se în zona de livrare asigurată din graficul dispecer.

Uzinările din salba de lacuri de pe Someşul Mic/Someşul Cald sunt efectuate conform cu programul de exploatare realizat împreună cu SC Hidroelectrica, pentru luna septembrie 2011, uzinându-se doar un debit de apă suficient pentru a satisface folosinţele de apă pentru populaţie şi industrie.

Mai mult decât atât, la ora actuală rezerva de apă în acumulările de pe râurile Someşul Mic/Someşul Cald totalizează în jur de 200 milioane metri cubi, volum de apă suficient pentru a asigura alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrie până la începutul perioadei ploioase prognozate la începutul lunii noiembrie, susţin reprezentanţii Apelor Române.

În celelalte acumulări, cu folosinţă pentru alimentare cu apă a populaţiei şi pentru industrie, din bazinul hidrografic Someş-Tisa,  respectiv Colibiţa, Strâmtori şi Vârşolţ, rezerva de apă este suficientă pentru a asigura nevoile populaţiei şi industriei.

Conform prognozei hidrologice regimul hidrologic al cursurilor de apă aparţinând bazinului hidrografic Someş-Tisa se va situa la valori cuprinse între 50-80% din valorile normale lunare, nefiind necesară aplicarea de restricţii pentru sistemele de alimentare cu apă în sistem centralizat.

Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa va continua monitorizarea 24/24 a acestor valori hidrologice.

Recomandari

Alte Articole