Fermele mari ar putea rămâne fără subvenţii

  Europarlamentarul Rareş Niculescu a declarat că România ar putea rămâne fără subvenţii pentru fermele mari. Pe de altă parte, plafonul alocat României pentru agricultură va creşte în următorii ani, a mai spun Niculescu.

Prezent sâmbătă la Bistiriţa, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură, din cadrul Parlamentului European, a declarat că Uniuniea Europeană intenţionează să sisteze subvenţiile pentru fermele mari. Cele mai afectate ar fi cele de peste 1500 hectare, care ar rămâne fără subvenţie.  Acest lucru, în opinia sa, ar fi o mare pierdere.

Eu personal nu sunt de acord cu această măsură şi sper să reuşim să schimbăm ceva prin intermediul Parlamentului European. Fermele mari au nevoie şi ele de bani pentru dezvoltare şi pentru a face performanţă. Fermele mici şi mijlocii atrag forţa de muncă locală, însă fermele mari sunt cele care au o productivitate sporită. Trebuie să găsim un echilibru în acest sens”, a declarat europarlamentarul PD-L, Rareş Niculescu.

Pe de altă parte sunt şi veşti bune la orizont pentru agricultura din România. Valoarea subvenţiilor va ajunge în următorii 5 ani la aproape 200 de euro pe hectar şi asta deoarece Uniunea Europeană va majora plafonul acordat României.

„În 2014 plafonul financiar va fi de 1,47 miliarde de euro. În 2017 va ajunge la 1,93 miliarde euro. Asta ne va permite ca în 2017 să majorăm plata la 198 de euro pe hectar, un nivel comparabil cu media statelor membre ale UE”, a mai spus Rareş Niculescu.

Europarlamentarul PD-L a mai declarat că în prezent România are o rată de absorbţie a fondurilor europene pe agricultură de 25 la sută, dintr-un total de 8 miliarde de euro. În opinia sa, până în 2015 vor fi folosiţi toţi banii.

Recomandari

Alte Articole