Filmul „De ce eu?”, inspirat de cazul Panait – proiecții speciale la Bistrița Reviewed by CD on . Filmul inspirat de destinul tragic al procurorului Cristian Panait, De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea două proiecții speciale la Centrul Multicultu Filmul inspirat de destinul tragic al procurorului Cristian Panait, De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea două proiecții speciale la Centrul Multicultu Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Filmul „De ce eu?”, inspirat de cazul Panait – proiecții speciale la Bistrița

Filmul „De ce eu?”, inspirat de cazul Panait – proiecții speciale la Bistrița

Filmul „De ce eu?”, inspirat de cazul Panait –  proiecții speciale la Bistrița

Filmul inspirat de destinul tragic al procurorului Cristian Panait, De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea două proiecții speciale la Centrul Multicultural Sinagoga din Bistrița sâmbătă, 21 martie, de la 17.00 și 19.30. Regizorul Tudor Giurgiu se va întâlni cu publicul bistrițean la proiecția de seară, alături de alți membri ai echipei filmului

Biletele pot fi achiziționate în avans începând de luni, 16 martie, de la casieria Sinagogii.

De ce eu? a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și rulează în cinematografele din România din 27 februarie. Filmul a fost văzut până în prezent de peste 40.000 de spectatori în România – un debut spectaculos pentru o producție românească. Sâmbătă seara, filmul a câștigat Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria pentru cel mai bun film din Balkan Competition, la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sofia. De ce eu? va rula în cinematografele din Bulgaria din 17 aprilie.

În paralel cu filmul a fost lansată și campania „Singur împotriva tuturor”, inițiată de echipa De ce eu?, Expert Forum (EFOR) și HotNews.ro. Este un demers de încurajare a luptei împotriva presiunilor de orice tip, exercitate de către șefi de instituții, politicieni sau magistrați împotriva celor mulți care lucrează în sistem, fie el public sau privat. Pe Hotnews.ro, dar și pe deceeu@hotnews.ro, sunt așteptate povești ale unor oameni care au avut curajul să înfrunte instituții, să demaște ilegalități și abuzuri, să schimbe legi.

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra procurorului Alexandru Lele din Oradea și a presiunilor exercitate asupra sa.

Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.

În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

Clip to Evernote

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus