În Bistrița-Năsăud, teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

Din 1 septembrie, în 10 județe, printre care și Bistrița-Năsăud, se află în derulare Programul naţional de Screening pentru depistarea cancerului de col uterin, iniţiat de Ministerul Sănătăţii . Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin sau mamar, asimptomatice sau fără antecedente sugestive, au posibilitatea să efectueze gratuit testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş-Papanicolau.

A debutat programul gratuit al Ministerului Sănătăţii, de Screening pentru depistarea cancerului de col uterin, în care sunt implicaţi numeroşi medici de familie şi medici specialişti din judeţ. Cu această ocazie, în perioada 7-9 septembrie va avea loc, în Sala de Conferinţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, un curs de instruire pentru medicii de familie din judeţ, pentru a se familiariza cu metodologia de lucru. Instruirea medicilor specialişti ginecologi şi a medicilor anatomo-patologi va fi făcută în săptămânile următoare, în sesiuni specifice specializării.

Pentru ca să beneficieze de testul gratuit, pacientaele trebuie să se prezinte la medicul  de familie, care  îi va elibera un formular pentru înscrierea în program. Tot medicul de familie va trimite pacientele la un medic specialist pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal.

Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie, pentru a fi prezentat pacientei.

 

 

Recomandari

Alte Articole