În funcție de …priorități

Inițial, în proiectul Bugetului de stat pe 2016, nu au fost alocaţi bani pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea celor existente, în schimb au fost suplimentate sumele pentru salarizarea preoţilor. Vorba lui Caragiale, după …buget. Totuși, premierul Dacian Cioloş a avut, duminică, o discuţie cu Patriarhul Daniel, în care l-a asigurat că va finanţa proiectele de investiţii importante ale BOR şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare, „în funcţie de posibilităţi”, pentru lăcaşele de cult în construcţie.

Într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice se arată că Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creştere a salariilor acordate personalului clerical şi neclerical, ceea ce a determinat ca Secretariatul de Stat pentru Culte, din subordinea Secretariatului General al Guvernului, are prevăzut 0 lei la bugetul pe 2016 pentru acest capitol de construire şi modernizare a bisericilor, inclusiv pentru sprijinirea activităţilor şi funcţionării bisericilor.

Sâmbătă, reacția Prefericitului Daniel a fost una virulentă.

„Noi am spus de mai multe ori că suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile (ale Bisericii – n.r.), ci să şi renunţăm la salariile de la stat, dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăţi. Deci, noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să ne dea înapoi ceea ce a luat ca fiind donaţii date bisericii în mod liber. Când se face echilibrul acesta, nu mai avem nevoie de salarii de la stat şi nici de celelalte“. Declaraţia pe tema banilor şi averii Bisericii a fost făcută chiar după ce ierarhul a sfinţit capela de la Penitenciarul Jilava.

Spiritele s-au mai liniştit, ieri, după ce Executivul a transmis, printr-un comunicat de presă, că premierul Dacian Cioloş a avut, duminică dimineaţă, o discuţie telefonică cu Patriarhul Daniel, despre proiectul de buget pe 2016, privind finanţarea cultelor. Conform comunicatului, primul-ministru l-a asigurat pe Patriarh că va finanţa proiectele de investiţii importante ale BOR şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare, „în funcţie de posibilităţi, pentru lăcaşele de cult aflate în construcţie”.

La rândul său, Patriarhul Daniel a subliniat că Biserica va sprijini activ demersurile Guvernului de a îmbunătăţii condiţiile de educaţie ale copiilor şi tinerilor din mediul rural şi ale calităţii actului medical în spitale.

Recomandari

Alte Articole