IPJ B-N: Tehnică de ultimă generație în efectuarea portretului robot

La începutul lunii septembrie, un tehnician criminalist din cadrul I.P.J. Bistriţa-Năsăud a participat la un training în domeniul realizării portretului-robot, susţinut de un artist forensic din Statele Unite ale Americii, desfăşurat în premieră în Europa.

 

Cursul a fost iniţiat şi manageriat de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Institutul Naţional de Criminalistică, în baza unui proiect european ISEC. Programul de training se subscrie proiectului european prin care Institutul Naţional de Criminalistică urmăreşte aplicarea standardelor internaţionale de calitate în activitatea criminalistică.

Lectorii cursului de artă criminalistică au fost Lois Gibson, artist criminalist în cadrul Poliţiei Houston – Texas, Statele Unite ale Americii şi inspectorul de poliţie Florin Lăzău, artist criminalist în cadrul Serviciului Criminalistic – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor.

Fiecare cursant a primit câte un laptop şi o tabletă grafică echipate cu software de editare, pe care au studiat tehnica de întocmire a portretului robot după descriere. Tehnica, de ultimă generaţie, va ajuta la prinderea infractorilor, pe baza descrierii făcute de martori. De asemenea, poliţiştii criminalişti vor putea edita şi îmbunătăţi imagini preluate de pe camere de supraveghere sau fotografii neclare.

La finalul cursului, poliţistul a primit şi o diplomă din partea organizatorilor, urmând a pune în aplicare cunoştinţele acumulate în sprijinul bistriţenilor.
Poliţistul a declarat că participarea la acest training, desfăşurat în premieră în Europa, a reprezentat un privilegiu şi o experienţă profesională deosebită.

sursa: IPJ Bistrița-Năsăud

Recomandari

Alte Articole