ISU Bistriţa-Năsăud şi E.ON România continuă campania RISC ,,Renunţă! Improvizaţiile Sunt Catastrofale’’

În 2012, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud s-au produs 194 de incendii ale locuinţelor. Dintre acestea, 22% au fost determinate de instalaţii electrice sau cu improvizaţii, iar 14% de sisteme sau mijloace de încălzire defecte.

Cauzele producerii incendiilor la imobile-2012

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Bistriţa’’ al judeţului Bistriţa-Năsăud şi E.ON România continuă campania de informare preventivă RISC ,,Renunţă! Improvizaţiile Sunt Catastrofale’’, campanie care are scopul de a informa cetăţenii cu privire la riscurile pe care le implică manevrarea greşită a aparatelor alimentate cu gaze naturale, respectiv improvizaţiile la instalaţiile electrice şi de gaze naturale, precum şi necesitatea efectuării intervenţiilor la acestea numai cu personal autorizat şi a curăţării coşurilor de fum cel puţin de două ori pe an, o dată obligatoriu la începutul sezonului rece.

,,Demararea acestei campanii este generată de situaţia statistică a incidentelor produse la locuinţe în România. Astfel, în anul 2012, la nivelul I.S.U. Bistriţa s-a înregistrat un număr de 194 de incendii la locuinţe, în creştere cu 2,06% faţă de anul trecut.Analizând împrejurările determinante ale incendiilor la locuinţe pentru perioada 2008 – 2012, s-a constat că, aproape 2/3 din cauzele generatoare de incendii la locuinţe sunt reprezentate de improvizații la instalaţiile electrice, de gaze şi de încălzire sau lipsa verificărilor sezoniere la coşurile de fum” spune plt. Marius Rus, purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa-Năsăud.

Toate acestea au condus la necesitatea de a informa constant cetăţenii asupra pericolelor la care își expun familiile şi locuinţele atunci când apelează la improvizaţii sau neglijează importanţa verificărilor periodice ale instalaţiilor sau coşurilor de fum.

Obiectivele de bază ale campaniei sunt următoarele:

 

  • Reducerea numărului de incendii la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti
  • Conştientizarea populaţiei privind remedierea defecţiunilor la instalaţii electrice, de gaze şi de încălzire numai  cu personal autorizat
  • Reducerea numărului victimelor incendiilor, în special din rândul copiilor
  • Informarea populaţiei asupra riscului de incendii, a măsurilor de prevenire a acestora  precum şi a comportamentului care trebuie urmat în cazul manifestării acestora
  • Crearea unei mentalităţi adecvate la nivelul comunităţilor locale pentru cunoaşterea diferitelor tipuri de riscuri specifice, a măsurilor de prevenire a acestora, precum şi a comportamentului de adoptat în cazul producerii lor.

 

Raimond Petruţ

 

 

Recomandari

Alte Articole