Jandarmii montani bistrițeni s-au pregătit la înălțime

Jandarmii montani din Rodna au organizat și executat un exercițiu privind observarea și identificarea zonelor predispuse producerii unor avalanșe, precum și căutarea victimelor într-o asemenea situație. Deplasarea până în zona în care s-a desfășurat exercițiul s-a realizat cu ajutorul schiului de tură, pe traseul: Complex Turistic Alpina Blazna – Vf. Cobășel.

Jandarmii montani din Rodna, Piatra-Fântânele și Colibița sunt mereu prezenți în zona montană și pe traseele turistice, echipați și pregătiți să intervină pentru a acorda sprijin persoanelor aflate în dificultate, dar și în cazul constatării unor abateri de la normele legale.
Recomandări pentru evitarea unor evenimente nedorite și pentru a fi în siguranță:
-înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porţiuni periculoase), prognoza meteo, condiţiile climatice locale;
-plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului;
– nu riscaţi să plecaţi singuri la drum şi alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;
– nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;
– folosiţi numai traseele marcate și urmăriţi marcajele de pe traseu;
– nu vă abateţi de la traseu şi evitaţi scurtăturile;
– în cazul înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabana sau refugiu;
– nu consumaţi băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort și starea de echilibru;
– respectati indicațiile jandarmilor montani și apelați cu încredere la aceștia în cazul apariţiei animalelor periculoase sau a dificultăţilor pe traseu.

Recomandari

Alte Articole