La Centrul ONISIM a fost lansat proiectul ,,Egalitatea de şanse – resursa pentru viitor mai sigur”

Joi, 18 octombrie 2012, la sediul Centrului Creştin de Reintegrare Socială ONISIM Bistriţa, a avut loc conferinţa de lansare şi promovare a proiectului “Egalitatea de şanse – resursa pentru viitor mai sigur”. Proiectul are ca scop mobilizarea şi responsabilizarea cetăţenilor pentru reducerea fenomenului de discriminare a persoanelor private de libertate sau care au suferit o pedeapsă privativă de libertate.

Alături de Centrul Creştin de Reintegrare Socială, iniţiatorul acestui demers, proiectul are ca parteneri Penitenciarul Bistriţa, Asociaţia Club Rotaract şi Asociaţia Moralia pentru România.

Perioada de desfăşurare a proiectului este cuprinsă între septembrie 2012 şi  februarie 2013, iar  bugetul alocat este de 47 000 lei. Grupul-ţintă al proiectului este format din persoanele private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Bistriţa, precum şi populaţia generală a judeţului Bistriţa – Năsaud, cu precădere patronatul, posibilii angajatori şi instituţiile de interes.

Din activităţile care se vor desfăşura în cadrul proiectului fac parte următoarele:

  1. Constituirea unui grup de acţiune locală, format din specialişti şi reprezentanţi ai partenerilor, societăţii civile, instituţii publice care se vor întâlni periodic în vederea elaborării unui plan de acţiune;
  2. Organizarea unor dezbateri publice şi seminarii de informare cu actori importanţi (patronat, autorităţi publice), în care să fie prezentată problema discriminării  şi efectele ei asupra societăţii;
  3. Construirea unui blog civic în care să fie dezbătute problemele cu care se confruntă persoanele care au ispăşit o pedeapsă  privativă de libertate şi postarea de articole;
  4. Organizarea unor evenimente denumite generic „Teatru Forum” – Teatrul celor Opresaţi. Această activitate reprezintă o formă de teatru participativ care încurajează formele democratice de interacţiune între participanţi (actori şi spectatori);
  5. Organizarea unui eveniment denumit “Cafeneaua publică” – metodă de dialog activ, schimb de informaţii şi găsire de soluţii creative.

Proiectul “Egalitatea de şanse – resursa pentru viitor mai sigur” vine în contextul în care există o  rată scazută de  reuşită profesională şi adaptabilitate în societate a persoanelor  care au suferit o pedeapsa privativă de libertate, pe fondul unei discriminări accentuate din partea societăţii.

Conferinţa de lansare a reunit reprezentanţi, colaboratori şi invitaţi ai instituţiilor publice şi organizaţiilor neguvernamentale locale, care au şi-au propus un scop comun, acela de creştere a şanselor de recuperare socială a persoanelor care au executat sancţiuni privative de libertate.

În cadrul reuniunii, directorul Penitenciarului Bistriţa, comisar de penitenciare Lucian Siman, a expus celor prezenţi gama de programe şi activităţi ce vin în întâmpinarea nevoilor educative şi de asistenţă psihosocială ale persoanelor private de libertate, precum şi demersuri concrete de intervenţie recuperativă derulate de specialiştii unităţii de detenţie, cu sprijinul colaboratorilor externi.

,,Întâlnirea a reprezentat un prim prilej de reunire a unor vectori de schimbare atitudinală şi conceptuală, dezbaterile având rolul de a identifica modalităţi concrete de sprijinire a persoanelor private de libertate în perioada post executorie, în scopul armonizării perspectivelor asupra problematicii reintegrării sociale a persoanelor private de libertate” spune inspector de penitenciare Laura Opriș, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bistrița.

 

 

 

 

 

 

Inspector de penitenciare Laura OPRIŞ

Purtător de cuvânt

PENITENCIARUL BISTRIŢA

 

Recomandari

Alte Articole