Locuitorii din Zagra, Nimigea, Nușeni și Șintereag au aflat ce pot face pentru a fi despăgubiți în caz de calamități naturale

Seria întâlnirilor informale din mediul rural, dintre localnici, conducerea administrației publice județene și șefi ai unor instituții deconcentrate, organizate la inițiativa președintelui Consiliului județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a continuat duminică în localitățile Zagra, Nimigea, Nușeni și Șintereag. Cele mai importante subiecte discutate au fost cele referitoare la digitalizarea suprafețelor de teren pentru depunerea corectă a cererilor de subvenții de suprafață la APIA și identificarea măsurilor de despăgubire a fermierilor în caz de calamități naturale, în special grindină și secetă.

 

 

Pentru această problemă, directorul general APIA Bistrița-Năsăud, Florin Căpraru a prezentat oportunitatea asigurării culturilor și animalelor prin intermediul fondurilor mutuale. Concret, cadrul legal permite înfiinţarea unor fonduri mutuale, cu menirea de a gestiona riscurile în agricultură, prin acordarea unor compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor sau ale plantelor, de un incident de mediu sau de alţi factori naturali. Resursele pentru astfel de compensaţii urmează a fi asigurate din contribuţii ale membrilor fondului mutual, fonduri europene şi fonduri din bugetul naţional.

 

 

Acest fond este în momentul de față în construcție, până acum fiind realizat cadrul legislativ național și inițiate demersurile pentru acreditare. El va fi format 65% din bani de la Uniunea Europeana, 25% de la stat și 10% de la fermieri. Decizia privind momentul când trebuie sa se facă o despagubire ar trebui luata de un colectiv de experti independenti.

 

 

Compensațiile financiare se plătesc de către fondul mutual direct membrilor care au înregistrat pierderi economice determinate de următoarele evenimente:

a) bolile animalelor care figurează în lista stabilită de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor și/sau în anexa I la Decizia 2009/470/CE a Consiliului din 25 mai 2009 privind anumite cheltuieli in domeniul veterinar;

b) organismele dăunătoare la plante și bolile plantelor care fac obiectul unor măsuri de combatere obligatorie sau care reprezintă un caracter exceptional;

c) incident de mediu, incluziv grindină sau secetă.

Pentru orice nelămurire, poate fi obținută asistență din partea funcționarilor APIA Bistrița-Năsăud la numărul de telefon 0263/218.033; OJPDRP Bistrița-Năsăud la numărul de telefon 0363 / 860. 281 sau Direcția de Agricultură a Județului Bistrița-Năsăud la numărul 0263-232019.

Delegația a fost condusă de președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan și a fost compusă din:

Ioan Deneș – Senator;

Romeo Florian – Președintele Asociației Comunelor din județul Bistrița-Năsăud și primar al comunei Lechința;
Ovidiu Frent – Subprefectul Județului Bistrița-Năsăud;
Florin Căpraru – Director APIA Bistrița-Năsăud;
Nuțu Tabără – Director DADR Bistrița-Năsăud;
Daniel Pop – Șeful ITRSV Bistrița-Năsăud;
Ioan Fechete – Directorul Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud;
Anton Varga – Director General Adjunct DSVSA;

 

 

CONSILIUL JUDEȚEAN

Purtător de cuvânt,

Bogdan-Gruia Ivan

Recomandari

Alte Articole