MARIUS BĂLAN-Scrisoare deschisă către primarul Ovidiu Crețu

Președintele ecologiștilor bistrițeni, Marius Bălan, i-a adresat o scrisoare deschisă lui Ovidiu Crețu, în care îi reamintește primarului că ,,ecologia este o ştiinţă pe un trend ascendent în restul Europei, mai puţin la noi”. Bălan se arată nemulțumit de faptul că Ovidiu Crețu îi consideră pe ecologiști ,,adversari de temut ai progresului, administraţiei, dar şi ai bistriţenilor”.

,,Ati ţinut să subliniaţi în mod special că pentru dumneavoastră omul este pe primul loc si pe urmă copacii ori animalele, respectiv pisicile şi câinii vagabonzi. Până aici nu aţi transmis nici o noutate: aceleaşi concepte le promovează şi biserica şi şcoala şi parinţii şi bunicii.

Ce m-a deranjat însă, a fost felul în care i-aţi descris pe ecologişti. Aţi ţinut să subliniaţi cu mult patos, ca şi cum noi am fi adversari de temut ai progresului, administraţiei, dar şi ai bistriţenilor, cum că noi punem înainte copacul şi apoi omul, câinele vagabond şi pisicile şi apoi societatea din care facem şi noi parte.

Nimic mai fals: vă ştiam un elev eminent, încă de pe băncile Liceului Andrei Mureşanu, acolo unde am studiat amândoi, eu fiind cu 2 ani mai mic. Este adevărat că în acea perioadă nu se studia “Ecologia”, era un subiect tabu. În schimb, la orele de botanică ori biologie cred că aţi fost prezent, iar dacă ati uitat câte ceva vă reamintesc eu: Ecologia este o ştiinţă pe un trend ascendent în restul Europei, mai puţin la noi, care îi învaţă pe oameni legile naturii, lanţurile trofice şi cum să se hrănească şi să trăiască sănătos. Ea nu se opune progresului, însă priveşte cu precauţie modificările şi breşele care urmează să fie făcute în natură, iar dacă ele respectă legile de mediu, fiţi sigur că nimeni nu reacţionează negativ. Ecologia se adresează tuturor celor care înţeleg acest lucru, se străduieşte să îi inveţe şi pe cei care nu le cunosc şi nu reprezintă grupuri de interese.

Vă mai reamintesc că la facerea lumii, înaintea omului au fost pădurile cu ferigi arborescente, apoi pădurile propriu – zise, cu copacul care prin procesul de fotosinteză, ajungând la maturitate, emană oxigen pentru 4 persoane pe zi, dar şi absoarbe tone de praf şi noxe într-un an. Oare omul ar supravieţui fară ei?

De ani de zile, ecologiştii vă roagă să aveţi în vedere şi starea deplorabilă a Râului Bistriţa: ne răspundeţi că de vină este un deal de marnă de la Livezile. Nu aveţi cum să ne lămuriţi, cunoaştem mai bine starea de fapt şi poluatorul pe care dumneavoastră nu vreţi să îl vedeţi, pentru că, nu-i aşa?: peştii, pescuitul, adăpatul animalelor sunt mai puţin importante decât omul, în schimb maşinile pot fi spălate în râuri şi canalele bine camuflate să curgă în continuare.

Referitor la câini şi pisici, Mahatma Gandhi, întemeietorul Indiei moderne, spunea: “Măreţia şi civilizaţia unui popor se cunosc după felul în care tratează animalele”. Mai are rost să mai spunem altceva?

Cititorii să tragă la rândul lor concluziile.”

Marius Bălan,
președintele PER Bistrița

Recomandari

Alte Articole