NĂSĂUD: Campania “No hate speech de la A la Z”

O bibliotecă vie, în care oameni greu încercați de viață devin cărți deschise pentru trecători, piese de teatru, în care tema centrală este discriminarea, dezbateri la cafenea publică sau ateliere de creație în penitenciare. Sunt doar câteva dintre noile metode de comunicare și interacțiune pe care voluntarii și organizațiile din care fac parte le folosesc pentru a resădi sentimente mai bune în cei care folosesc un limbaj al urii sau al discriminării față de cei cu dizabilități fizice și mentale, față de romi sau cei care au ajuns după gratii, față de consumatorii de droguri, bolnavii HIV ori față de persoanele provenite din mediu rural, față de prostituție, discriminare pe criterii de vârstă sau față de cei care suferă de boli incurabile în fază terminală.160 de voluntari participă la această campanie națională coordonată de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, în cele 16 evenimente propuse de organizaţiile care au aderat la proiect.

La Năsăud, Asociaţia Eco-Silvic, a organizat în colaborare cu Centrul de Voluntariat Năsăud, o campanie de informare şi conştientizare asupra Discursului instigator la ură, în toate cele 3 licee din oraş. În timpul pauzelor, dar şi în cadrul orelor de dirigenţie, echipele de voluntari ale asociaţiei au discutat cu elevii celor 3 licee despre impactul pe care limbajul discriminatoriu în are asupra adolescenţilor, aducând şi exemple care să le susţină părerile. Mesajele campaniei au ajuns la peste 1000 de elevi din cadrul liceelor năsăudene. De asemenea, voluntarii au împărţit şi afişe cu mesajele de susţinere a campaniei la nivel local şi i-au încurajat pe elevi să transmită, la rândul lor, mesaje de susţinere din partea clasei pentru grupurile discriminate. Aceste mesaje vor rămâne afişate la loc vizibil, în sălile de clasă şi la avizierele şcolilor, astfel încât ele vor atrage atenţia asupra violenţei de limbaj şi a limbajului instigator la ură şi în perioada următoare. Entuziasmul şi implicarea voluntarilor din această campanie i-a mobilizat şi pe colegii acestora,care doresc să se implice în acţiuni de voluntariat în cadrul asociaţiilor organizatoare.

Campania “No hate speech de la A la Z” (face parte din Campania “No hate speech movement” demarată anul trecut de Consiliul Europei) se desfășoară în 12 județe din țară, ținta acțiunilor fiind combaterea discursului instigator la ură exact în anul în care Consiliul Europei pune un accent deosebit pe promovarea toleranței și a drepturilor fundamentale ale omului.

Cele 16 evenimente propuse la nivel național promovează pe de-o parte combaterea discursului instigator la ură, dar în același timp și valorile democratice cum ar fi cetățenia activă și voluntariatul, în rândul comunităților gazdă ale organizațiilor implicate în proiect.

Evenimentele publice propuse în ”Campania No hate speech de la A la Z” inițiată de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca oferă prilejul perfect pentru cele 16 organizații de a pune în practică şi de a testa concepte și bune practici acumulate pe parcursul proiectului în activități de formare, consultanță și jobshadowing în domeniul managementului voluntarilor..
Proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” se derulează din luna aprilie 2014 până în luna martie 2015 și este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 34.942 euro. Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca în cadrul proiectului sunt Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat și IOGT Tippetue din Norvegia.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Recomandari

Alte Articole