Octavian Seciu, fostul lider al PP-DD BN, deferit justitiei de procurorii DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata a lui Octavian Luchian Seciu, fost presedinte interimar al PP-DD, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea prevazuta in art. 13 din Legea 78/2000, si anume fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Mai exact, procurorii sustin ca acesta i-ar fi cerut candidatului la Camera Deputatilor, Lucian Ungur, suma de 75.000 de euro pentru a-i sustine candidatura.

Potrivit DNA, in perioada 22 -25 octombrie 2012, Octavian Seciu, in calitate de presedinte interimar al organizatiei judetene Bistrita Nasaud a unui partid politic, a pretins de la denuntatorul Lucian Ungur suma totala de 75.000 de euro, promitand ca isi va folosi influenta sau autoritatea pe langa conducerea partidului, astfel incat sa se avizeze candidatura denuntatorului pentru postul de deputat in Colegiul 1 Bistrita la alegerile parlamentare din luna decembrie 2012. De asemenea, inculpatul a promis ca isi va exercita influenta si pentru ca organele de conducere ale partidului respectiv sa revoce decizia prin care denuntatorul fusese invalidat ca si consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Bistrita si sa revoce excluderea acestuia din partid.

Octavian Seciu: ,,Nu exista nicio proba impotriva mea!”

Contactat telefonic de reporterul Gazetei de Bistrita, fostul lider al Partidului Poporului-Dan Diaconescu, Octavian Seciu a negat acuzatiile care i se aduc, sustinand faptul ca nu poate fi judecat pentru o fapta pe care nu a comis-o : ,,Este doar continuarea procedurii. Nu exista nicio proba. Lucian Ungur stia cu ce suma trebuie sa contribuie la campania electorala. Nu suntem un partid care sa aiba fondurile unei aliante care a fost sau este la guvernare. Nu inteleg denuntul facut de colegul meu. Sincer, cred ca este un om bolnav. Am o inregistrare in care Lucian este de acord sa contribuie cu suma de 75.000 de euro la sustinerea campaniei electorale. Repet, nu mai inteleg nimic. Eu am crezut in Ungur, am auzit lucruri frumoase despre el, respect ceea ce a facut pentru partid. Au vrut mai multe persoane potente din punct de vedere al imaginii in fata electoratului sa candideze, dar i-am refuzat pentru ca nu avea potential material. Deci, colegul meu stia ca trebuie sa investeasca bani in campanie. Ganditi-va ca doar promovarea in media se ridica la circa 30.000 de euro. Infractiunea pentru care sunt acuzat nu se probeaza”.
Totusi, cu privire la donatiile facute de catre un membru al unui partid catre formatiunea politica din care face parte si sumele pe care acesta le poate cheltui in timpul unei campanii electorale, daca respectivul si-a depus candidatura, legislatia in domeniu este foarte clara.
Astfel, Legea 334/2006 spune ca un candidat la alegerile parlamentare poate utiliza in campania electorala 350 de salarii de baza minime brute pe tara, adica 245.000 lei, ceea ce inseamna  53.000 de euro.
Cat priveste donatiile catre partid, aceeasi lege spune ca o persoana fizica poate dona partidului o suma care echivaleaza cu 200 de salarii minim brute, ceea ce inseamna 140.000 de lei, adica 30.800 de euro.

Telenovela ,,Seciu vs. DNA”

La data de 31 octombrie 2012, procurorii anticoruptie au dispus retinerea inculpatului Seciu Octavian Luchian pe o perioada de 24 de ore si a fost  prezentat Judecatoriei Cluj – Napoca cu propunere de arestare preventiva pe un termen de 29 de zile. Judecatorii au decis insa cercetarea acestuia in libertate. In comunicatul de atunci al Directiei Nationale Anticoruptie se arata: „Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Cluj al Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de inculpatul SECIU OCTAVIAN LUCHIAN, presedinte interimar al organizatiei judetene Bistrita Nasaud a unui partid politic, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea prevazuta de art. art. 13 din Legea nr. 78/2000 si anume fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.
Dupa ce Octavian Seciu a fost retinut de procurorii DNA, conducerea centrala a PP-DD a decis revocarea acestuia din functia de presedinte interimar al organizatiei judetene si reinstalarea in functie, dar tot ca interimar, a lui Stefan Todea, care a fost liderul PP-DD BN pana la jumatatea lunii iunie. Pe scurt, aceasta soap-opera se rezuma astfel: in 31 octombrie 2012,  Seciu Octavian Luchian a primit de la denuntator o transa de 6.000 euro din suma pretinsa, procurorii procedand la constatarea infractiunii flagrante. Procurorii au dispus retinerea inculpatului Octavian Luchian Seciu pe un termen de 24 de ore. In 1 noiembrie 2012, Judecatoria Cluj Napoca a dispus fata de inculpatul Octavian Luchian Seciu luarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara ,un termen de 30 de zile, masura ce a fost prelungita de procurori. In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor sume si a unui imobil apartinand inculpatului Seciu. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Bistrita.

Procurori incompetenti, flagrant pe masura

De unde a pornit toata aceasta tevatura: Sub coordonarea lui Ioan Irimie (probabil, viitorul sef al DNA), procurorii au incercat sa-i organizeze un flagrant lui Octavian Seciu.  Conform informatiilor din rechizitoriu, odata ajunsi la locul stabilit,pe la orele 23.00, Octavian Seciu si Lucian Ungur, inculpat si denuntator, si-au parcat masinile una langa cealalta, moment in care acesta din urma a incercat sa remita banii cu titlu de mita. Potrivit inregistrarilor ambientale de la dosar, Octavian Seciu i-ar fi indicat lui Lucian Ungur sa-i dea banii pe geamul masinii spunandu-i „Arunca-i!”, referindu-se la cei 6.000 euro marcati in prealabil de procurorii DNA. Dupa aruncarea banilor pe geamul masinii, procurorul DNA Ioan Irimie si agentii de politie au considerat ca este momentul sa actioneze, indreptandu-se in fuga catre masina lui Octavian Seciu. Vazandu-i ca vin, acesta a inchis geamul masinii si a pornit in tromba, lasandu-i pe procurori cu gura cascata si fara bani. Fiind dat in consemn, mai precis in urmarire generala, un echipaj de politie l-a oprit pe Octavian Seciu in apropierea localitatii Vatra Dornei, dupa trei ore de la flagrantul de pomina. Fiind fericiti de capturarea presupusului infractor, politistii au procedat la perchezitionarea acestuia si a masinii in care se afla, moment in care au constatat cu stupoare ca banii care constituiau mita disparusera. Procurorii au gasit asupra lui Octavian Seciu suma de 2.000 de euro si 2.600 de lei, insa acestia nu proveneau de la denuntatorul Lucian Ungur, cu alte cuvinte nefiind marcati nu proveneau din luarea de mita. In referatul de trimitere in judecata, procurorul de caz se arata sigur de faptul ca Octavian Seciu ar fi ascuns banii, insa nu se stie inca unde, DNA-ul fiind practic in paguba cu suma de 6000 de euro.
Vinovat sau nu, Octavian Seciu este implicat intr-un joc hilar cu DNA, care s-ar putea numi ,,Prinde orbul, scoate-i ochii!”

Raimond Petrut

Recomandari

Alte Articole