Parcul industrial Bistrița Sud intră în linie dreaptă. Primii rezidenți se pot muta începând din toamna lui 2015

Construcția Parcului Industrial Bistrița Sud, un proiect important al municipiului, co-finanțat din fonduri europene, este aproape de final. Primii rezidenți își vor putea ocupa parcelele începând din septembrie 2015.

Există deja solicitări din partea companiilor, atât locale, cât și străine. S-au primit 10 scrisori de intenție din partea firmelor locale, care doresc nu doar relocarea unor afaceri deja existente, cât mai ales demararea unor investiții noi. Suprafața totală solicitată prin aceste scrisori de intenție depășește 10 hectare, iar numărul locurilor de muncă estimate depășește cifra de 100. În ceea ce privește investițiile străine, sunt deschise negocieri cu companii din domeniile aeronautic, construcția de autoturisme electrice, producția de echipamente pentru industria medicală și electrotehnică.

Președintele ”Clubului Oamenilor de Afaceri Germani din Transilvania de Nord” (DWNT), dl. Ludger Thol, a vizitat recent Parcul Industrial Bistrița Sud și s-a declarat încântat de oportunitățile de investiții de aici, precum și de calitatea parcului industrial în sine. El a promis că va promova proiectul în rândul investitorilor străini care vin în România, subliniind că locația parcului nostru nu reprezintă deloc un impediment pentru investitori, câtă vreme distanța față de cele două aeroporturi mari, Cluj și Târgu Mureș, este de numai 100 km, viitoarele autostrăzi vor trece la distanță rezonabilă de parc, iar infrastructura de afaceri oferită este la nivelul secolului 21.

Forța de muncă specializată este, poate, primul lucru pe care-l caută un investitor când se pune problema alegerii unei locații. În acest sens, conducerea parcului industrial a semnat un parteneriat cu Primăria municipiului Bistrița, AJOFM BN, Camera de Comerț și Industrie BN, Institutul Național de Statistică BN, Inspectoratul Școlar Județean BN, UGIR 1903, Universitatea Tehnică și Universitatea Babeș-Bolyai, precum și compania Comelf SA, pentru înființarea unei rețele care să pregătească forța de muncă în funcție de nevoile investitorilor de pe platforma industrială. Astfel, pe măsură ce parcul industrial va fi populat, acest parteneriat va pregăti intensiv forța de muncă solicitată de rezidenți.

Între argumentele noastre prezentate în fața investitorilor străini interesați există și varianta realizării de companii mixte împreună cu aceștia, astfel încât o parte cât mai însemnată din valoarea adăugată să rămână comunității locale. În acest sens, administratorului parcului industrial va sprijini companiile rezidente în obținerea de finanțări nerambursabile, ajutoare de stat, credite bancare sau surse alternative de finanțare, specifice domeniilor de activitate ale rezidenților.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole