Premii pentru planuri de afaceri

Puțini știu că persoanele implicate în agricultura de subzistență pot beneficia de servicii integrate de informare, consiliere, programe de formare consiliere și consultanță pentru demararea unei afaceri. În plus, pot obține și premii dacă ideile acestora sunt aplicabile.

Asociaţia pentru Infrastructură Regională şi Dezvoltare Durabilă Someş Dej a demarat la 31 martie 2014 implementarea în parteneria cu CDM Consulting SRL (Cluj-Napoca) a proiectului”Calificare şi antrep renoriat – soluții durabile pentru persoanele ocupate în agricultura de subzistență”.

Proiectu, cofinanțat din Fondul Social European  prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, se încadrează în axa prioritară nr.5 ”Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenție 5.2 ”Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea cepriveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă”. Perioada de implementare a fost de 20 luni. Valoarea finanțării nerambursabile este de  2.009.958,44 lei.

Pe parcursul perioadei de implementare, au participat la activități de informare privind oportunități de calificare și dezvoltare antreprenorială pe care le oferă proiectul peste 537 de persoane ocupate în agricultura de subzistență din zona rurală a județului Bistrița-Năsăud (localitățile Maieru, Ilva Mică, Șanț, Rebrișoara, Runcu Salvei, Silivașu de Câmpie, Feldru, Dumitra, Nușeni, Căianu Mic, Parva, Măgura Ilvei, Zagra) și Cluj (localitățile Cășeiu, Unguraș, Cîțcău, Mica, Cuzdrioara, Cășeiu, Vad, Gilău). 537 de membri ai grupului țintă au beneficiat de servicii de informare și consiliere în carieră prin care au fost sprijiniți de către echipa de consilieri în carieră a partenerului CDM Consulting SRL (Cluj-Napoca) să identifice nevoile de formare adecvate în vederea ocupării unui loc de muncă, beneficiind ulterior de servicii de mediere pe piața muncii. Astfel, ca urmare a acțiunilor de mediere pe piața muncii peste 80 de persoane, membrii ai grupului țintă și-au găsit un loc de muncă.

De asemenea, din cei 517 participanți la activitățile de instruire, 505 persoane ocupate în agricultura de subzistență din localitățile menționate anterior au fost calificați în meserii precum lucrător în alimentație publică; frizerie; coafură; îngrijitori bătrâni la domiciliu; confecționer-asamblor articole din textile; barman; lucrător cablaje auto; lucrător finisor în construcții; sau au dobândit competențe certificate de utilizare a calculatorului ori antreprenoriale. 160 de persoane au participat la cursurile de antreprenoriat. Dintre acestea, 37 de persoane aparținând grupului țintă au primit sprijin financiar sub forma de premii pentru concretizarea ideii de afacere.

Prin obiectivul asumat și realizat, proiectul a vizat îmbunătățirea calității resurselor umane din județele Cluj și Bistrița-Năsăud în vederea creşterii nivelului de ocupare a forţei de muncă preponderent feminine prin calificare și înființarea de afaceri locale în mediul rural. Prin realizarea acestui proiect am contribuit la atragerea și menținerea a cât mai multor persoane pe piața locală a muncii și implicit la creșterea șanselor de ocupare a unui loc de muncă în special pentru locuitorii ocupați în agricultura de subzistență. Pentru detalii suplimentare sau clarificări vă rugăm să sunaţi la numerele de telefon: 0264 211 207 sau 0736 641 433 şi/sau să ne scrieţi pe adresa de e-mail: raluca.matros@airdd.ro.Persoana de contact: Raluca Matroș–Expert formare/ manager comunicare și relații publice–Asociația pentru Infrastructură Regională și DezvoltareDurabilă (AIRDD) Someș Dej.

Recomandari

Alte Articole