,,Este o mare ambiție a mea! Îmi doresc ca echipa de oină a Școlii Gimnaziale Negrilești să renască din propria-i cenușă, aidoma păsării Phoenix!”, a declarat pentru Bistrița-Năsăud News, profesorul Teodor Rus. Pentru a insufla copiilor dragostea față de sportul național, acesta i-a dus în tribunele terenului din Chiuiești (județul Cluj), unde a avut loc un turneu de oină pentru juniori.
La competiție au participat 3 echipe din Sibiu, Brașov și Chiuiești.
Puțini bistrițeni știu că, înainte de 1989, una dintre cele mai galonate echipe de oină din România a fost Venus Negrilești. O echipa dintr-un sat din Bistrița-Năsăud activa în campionatul național,iar , spre uimirea tuturor, avea an de an, șanse la tilu. La școala din sat, în timpul orelor de educație fizică, aruncarea mingii de oină nu era doar o probă banală, urmata de o notă în catalog, ci un antrenament pentru desele competiții zonale și naționale. Venus Negrilești a scris istorie, iar reprezentanții Federatiei Române de Oina confirmă acest lucru. A fost ,,echipa minune“ a sportului național.
În sătucul, care de multe ori nu apărea nici măcar pe hartă, s-a născut, a crescut și s-a format ca sportiv cel mai bun jucător de oina al anului 1999, Ioan Târnovean. A învățat tainele sportului național la școala din sat, sub îndrumarea învățătorului Gheorghe Florea. Dinamo, Constanța, Aradul și Baia-Mare tremurau când la marile competiții erau prezenți cei din ,,satul ăla din Ardeal, de lângă Beclean”.
Echipa Venus Negrilești a participat la zeci de competiții, clasându-se mereu în frunte. Echipa din mica localitate bistrițeană a ținut piept unor cluburi titrate (exemplul cel mai elocvent îl reprezinta Dinamo București, de nenumărate ori campioană națională), fără a se înspăimanta de renumele acestora. Baia-Mare, Mangalia, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Craiova, Târgu-Jiu, Buzău, Roman sunt tot atatea locatii unde Venus Negrilesti a scris istorie in sportul national, oina.
Legenda spune că un inspector școlar aflat într-o inspecție de rutină, a găsit la Negrilești doar trei dascali la cursuri și câțiva elevi. Nervos, a întrebat unde sunt ceilalți profesori și elevi. Directorul de atunci i-a raspuns că, fiind primavară, unii dascali au animale și sunt plecati la ,,măsurișul oilor“ , iar elevii sunt la un turneu de oină. Replica sa a rămas memorabilă: ,,Păi, la Negrilești, tot timpul sunt doi oină, doi la oi!“
Profesorul Teodor Rus, demn urmaș al dascălului Florea, vrea și poate să readucă Negrileștiul pe harta oinei. A pus bazele unei asociații și încearcă să găsească resursele materiale pentru achiziționarea de echipament și deplasările la turneele organizate în țară. De remarcat este faptul că Primăria Negrilești a fost receptivă la acest demers și se implică efectiv în acest proiect. Mult succes, ,,domn’ Teo”!