Reprezentanții IPJ B-N atrag atenția asupra modului de folosire a petardelor și artificiilor

Poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Expolzivi și Substanțe Periculoase organizează şi desfăşoară acțiuni preventive pe linia deținerii, depozitării, transportării și folosirii articolelor pirotehnice, având sprijinul constant al  Serviciului de Investigare a Fraudelor şi Serviciului de Ordine Publică.

 

Antonela Gorgan, purtătorul de cuvânt al IPJ B-N

Polițiștii spun că cei care maevrează în această perioadă petarde și artificii trebuie să fie foarte atenți. ,,Suntem în perioada sărbătorilor de iarnă. Se apropie Anul Nou. Petardele, artificiile sunt folosite, din păcte, și în locuri neautorizate și de către persoane care nu știu să le folosească în mod corespunzător. Astfel, putem ajunge la adevărate tragedii sau la urmări grave” a precizat Antonela Gorgan.

Poliția Română este instituția responsabilă de prevenirea și contracararea acțiunilor în neregulă privind folosirea obiectelor pirotehnice și materialelor explozive. În acest sens, la nivel național se desfășoară acțiunea ,,Foc de artificii”.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud nu există firme care importă material pirotehnic, iar doar 7 unități comerciale sunt autorizate să comercializeze petarde și artificii, din care 2 execută și jocuri de artificii.

Confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu petarde şi pocnitori, precum şi cu artificii, efectuate fără drept, constituie infracţiune. Persoanele fizice pot doar deţine şi  folosi articole pirotehnice clasa I (steluţe, lumânări scânteietoare,  jerbe cu scântei), al căror conţinut de material pirotehnic nu depăşeşte 3  grame.

Cei care  aruncă petarde, sau alte obiecte explozibile pe holurile sau în  scara blocului, de la balcon, pe trotuar, stradă sau în parcare riscă o amendă de  până la 700 de lei sau de la 3 luni la 6 ani de închisoare, în caz de vătămare  corporală.

 

Raimond Petruț

 

Recomandari

Alte Articole