Rusaliile, ziua în care Duhul Sfânt a coborât peste apostoli

Duminică, 23 iunie, credinciosii ortodocsi si greco-catolici prăznuiesc Rusaliile, marcând ziua în care Duhul Sfânt a pogorât peste adunarea apostolilor în chip de limbi de foc, iar aceștia au început să propăvăduiască.

Alături de Paști, Pogorârea Duhului Sfant este cea mai veche sărbătoare creștină, fiind prăznuită încă de pe vremea apostolilor.

În credința populară, Rusaliile sunt spiritele morților care, după ce au părăsit mormintele refuză să se mai întoarcă în locașurile lor și încep să facă rău oamenilor.

Aceste spirite locuiesc pe lângă izvoare, fiind în stare, prin cântecele lor, să ia mințile oamenilor, să-i îmbolnăvească.

Local, Rusaliile urseau copiii la nastere și preziceau moartea oamenilor. Pentru a se feri de pericolul, oamenii purtau la brâu pelin sau usturoi.

De această zi se leagă o mulțime de obiceiuri și ceremonii: se împodobesc locuințele, porțile și anexele gospodărești cu ramuri de tei, plop și  stejar, se sfințesc ramuri de tei, soc, mure, pentru a fi folosite în medicina populară, iar în Bistrița-Năsăud are loc împănatul boului (la Figa, Tăure și Căianu Mic).

Raimond Petruț

Recomandari

Alte Articole