Seceta a afectat mai bine de jumătate din culturile din Bistriţa-Năsăud

Pământul crapă de sete după o vară caniculară şi un început de toamnă fără picătură de ploaie.  Peste 50% din culturile acestui an au fost afectate de secetă, iar veştile pentru umrătoarea lună nu sunt îmbucurătoare. De două săptămâni nu a mai căzut strop de ploaie, iar reprezentanţii Direcţiei Agricole spun că şi culturile de toamnă sunt în pericol.

Ţăranii au ajuns în culmea disperării. Cei care nu au strâns încă culturile, se plâng că nu mai au nicio soluţie. Reţea de irigaţii nu există, iar porumbul şi grâul se uscă din cauza lipsei apei.

Specialiştii atrag atenţia că în următoarele zile, lipsa apei se va accentua, însă în aceste condiţii, culturile de toamnă ar putea fi compromise pentru că însămânţările nu vor putea fi făcute la timp.

În Bistriţa-Năsăud, mai bine de jumătate din cele 23.400 hectare cultivate cu porumb şi aproape toate cele 112.144 de hectare de păşune sunt pârjolite de soare. Situaţia este la fel şi în cazul livezilor şi a plantelor de nutreţ „ Se practică culturi sporadice,  se ară greu, de fapt nu se poate lucra în condiţii bune pentru că apa în sol lipseşte cu desăvârşire. Era un lucru extraordinar dacă am fi beneficiat de sisteme de irigare”, a declarat Flaviu Moldovan, şef serviciu în cadrul Direcţiei Agricole Bistriţa-Năsăud.

Meteorologii au anunţat ceva ploi slabe la începutul lunii octombrie, însă doar în est. Din păcate, Guvernul nu are o strategie pentru a combate acest fenomen, iar cele mai multe staţii de irigare sunt învechite sau stau degeaba pentru că oamenii nu au bani să plătească.

Tinca Augusta

 

foto: anul.ro

Recomandari

Alte Articole