sfatulmedicului.ro: Imunizarea organismului în sezonul rece

Cea mai ușoara cale spre o viață sănătoasă o reprezintă un sistem imunitar activ, care lucrează la eficiență maximă.  Omul modern duce o viață haotică, derulată într-un ritm alert și într-un mediu impropriu; prins în stresul zilnic, în probleme ce trebuie soluționate repede, acesta neglijează constant alimentația, fie sărind peste orele de masă, fie alegând produse de tip fast-food, sucuri carbogazoase și medicamente, de cele mai multe ori scumpe și ineficiente, la cel mai mic simptom de boală.

 

Este important nu doar cat traim, ci si cum traim! Fiindca o longevitate marcata de boli si neputinte nu este lucrul cel mai dezirabil pentru un om ajuns la varsta senectutii.

Pentru a putea trece cu bine peste perioadele solicitante sau peste anotimpul friguros, organismul uman are nevoie de ajutor prin intarirea sistemul natural de aparare. Fara sistemul imunitar am fi mult mai vulnerabili i, implicit, mult mai fragili in fata oricarui factor extern.

Pe langa imunitatea innascuta exista si imunitatea care se formeaza pe parcursul vietii; ca urmare a interactiunii cu mediul inconjurator, organismul uman este supus in permanenta unor factori de risc, rolul sistemului imunitar fiind acela de protectie si de mentinere a unei stari de sanatate optime.

Intarirea sistemului imunitar este una din cele mai eficiente masuri la indemana oricarei persoane contra imbolnavirilor. Un sistem imunitar puternic fereste organismul de boli grave.

Alimentatia este foarte importanta in cresterea, dar si in mentinerea unui sistem imunitar puternic. Fructele si legumele, cerealele integrale si produsele lactate consumate periodic ca parte a unui stil de viata sanatos, contribuie la vitaminizarea organismului, la intarirea sistemului imunitar, in general.

Totodata, specialistii recomanda reducerea consumului de sare, grasimi animale, zahar si carbohidrati. Printre alimentele ce se gasesc in aceasta perioada si care sunt benefice organismului se pot aminti morcovul, usturoiul, telina, varza, dovleacul, nucile, pestele, bogat in zinc etc.

De asemenea, un somn suficient, cu o durata de cel putin 7 ore pe noapte, contribuie la echilibrarea functiilor organismului si astfel la mentinerea unui sistem imunitar puternic.

Intarirea imunitatii este una din cele mai eficiente masuri profilactice contra imbolnavirilor. O imunitate puternica ne fereste atat de boli grave, cat si de eventualele indispozitii care pot apare in general la trecerea dintre anotimpuri.

Recomandari

Alte Articole