Sfaturi de la jandarmii montani bistrițeni pentru turişti

Jandarmii montani din Rodna şi Piatra Fîntînele patrulează preventiv pe traseele frecventate de turişti şi localnici. În prezent, în zona Valea Măriilor, Valea Vinului şi Valea Blaznei, Pasul Tihuţa şi Colibiţa nu sunt probleme. Jandarmii montani Rodna informează pe cei interesaţi că drumurile forestiere nu sunt blocate, doar Pasul Rotunda fiind închis în această perioadă.

De asemenea se recomandă tuturor celor interesaţi evitarea traseelor de creastă. Jandarmii montani Piatra Fântânele execută permanent patrulări în zona de competenţă Pasul Tihuţa, Colibiţa şi în zonele de agrement frecventate de către turişti. Oamenii legii nu recomandă tranzitarea drumurilor forestiere şi comunale din zona de creastă, la peste 1.100 m stratul de zăpadă fiind de 2-3 cm. Toţi cei care doresc să se deplaseze către zonele specificate trebuie să aibă maşinile dotate corespunzător cu cauciucuri de iarnă, combustibil suficient şi lanţuri antiderapante.

În scopul evitării unor accidente nedorite şi pentru a fi în siguranţă, Jandarmeria Montană transmite turiştilor următoarele recomandări: 1. Înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există; 2. Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, , sac de dormit, rucsac, trusă de prim ajutor; 3. Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum; 4. Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup; 5. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele. 6. Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu; 7. În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană; 8. Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani. Respectaţi indicaţiile acestora; 9. Nu consumaţi băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor; 10. Consultaţi prognoza meteo înainte de a pleca în excursie; 11. Persoanele amatoare de schi să folosească un echipament adecvat şi să aleagă pârtia de schi în funcţie de nivelul de pregătire; 12. Echipaţi autoturismele pentru iarnă şi alimentaţi o cantitate suficientă de carburant pentru putea rămâne cu motorul pornit, în situaţii de înzăpezire;

În caz de accident, anunţaţi Jandarmeria Montană prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând următoarele: – datele de identificare ale persoanei care anunţă; – ce s-a întâmplat; – câte persoane au nevoie de ajutor; – unde sunt persoanele aflate în dificultate; – când s-a produs accidentul.

Recomandari

Alte Articole