Daniel Suciu a participat la reuniunea Comisiei generale pentru dezvoltare socială a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Es

La sfârşitul săptămânii trecute, Camera Deputaţilor a găzduit reuniunea Comisiei generale pentru dezvoltare socială, educaţie, cercetare şi ştiinţă a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est, comisie prezidată de deputatul PSD Gabriela-Maria Podaşcă.

La reuniune au participat reprezentanţi ai parlamentelor din Ankara, Belgrad, Bucureşti, Chişinău, Ljubljana, Pogorica, Sarajevo, Sofia şi Tirana, precum şi reprezentanţi ai Secretariatului Regional pentru Cooperare Parlamentară în Europa de Sud-Est de la Sofia. În deschiderea reuniunii au rostit alocuţiuni Rodica Nassar, deputat PSD şi Vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi Oana Rogoveanu, Director, Direcţia Drepturile Omului, Protecţia Minorităţilor şi Consiliul Europei din Ministerul Afacerilor Externe. S-au alăturat discuţiilor Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, precum şi Gabriela Coman, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Delegaţia Parlamentului României a fost compusă din: deputaţii Gabriela-Maria Podaşcă şi Vasile-Daniel Suciu.

Reuniunea de la Bucureşti a avut ca temă “Prevenirea excluziunii sociale a copiilor aflaţi în situaţii de risc – o investiţie în dezvoltarea regională”. În deschiderea dezbaterilor, Gabriela Podaşcă, preşedintele comisiei, a subliniat importanţa subiectului pentru dezvoltarea regională: “Cea mai bună investiţie pe care o putem face pentru viitorul nostru este să le oferim tinerelor generaţii oportunitatea reală de a deveni adulţi independenţi şi integraţi social.”

Studiile arată că mai mult de 1 din 4 copii din Europa sunt expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială. “La maturitate, este cel mai probabil ca aceştia să devină victime ale şomajului şi asistaţi social. Singurul mod prin care putem întrerupe acest cerc vicios este să ne luăm un angajament ferm pentru a asigura respectarea drepturilor copilului”, a adăugat Gabriela Podaşcă.

Au fost adoptate prin unanimitate Raportul şi Rezoluţia Comisiei, documente care includ o serie de măsuri punctuale menite să reducă fenomenul excluziunii sociale în rândul copiilor. Rezoluţia îndeamnă statele participante să promoveze drepturile copilului ca o prioritate în politicile naţionale, regionale şi de coeziune. De asemenea, se propune revizuirea constantă a cadrului legislativ din domeniul protecţiei copilului, astfel încât să se realizeze o aliniere a statelor participante la SEECP la normele internaţionale şi regionale. Mai mult, parlamentele statelor participante sunt încurajate să configureze bugetele naţionale pentru a veni în întâmpinarea nevoilor copiilor şi a reflecta interesele specifice ale acestora.

Nu în ultimul rând, Comisia recomandă ca statele participante să împărtăşească experienţa dobândită în atragerea de fonduri europene şi să facă schimb de bune practici în domeniul incluziunii sociale. “Pe această cale, cele mai bune exemple de

 

 

politici sociale vor putea fi aplicate cu succes în mai multe state din Europa de Sud-Est. Trebuie să intervenim acum, iar primul pas este o strategie regională comună centrată pe interesul superior al copilului”, a concluzionat preşedintele comisiei, Gabriela Podaşcă.

Adunarea Parlamentară a SEECP a fost constituită cu ocazia Sesiunii inaugurale care a avut loc la Bucureşti, în perioada 9-11 mai 2014. Anteriorul format, cel de dimensiune parlamentară, a fost concretizat prin întâlniri ale preşedinţilor parlamentelor statelor participante la Proces.

 

Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP) a fost lansat în iulie 1996, ca o expresie a solidarităţii dintre statele din zonă, cu ocazia reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele din Europa de Sud-Est. Este singurul forum din această zonă provenit din şi gestionat de ţările din regiune, care, în prezent, sunt în număr de 12, respectiv: Albania, Bulgaria, Grecia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România, Serbia, Turcia (ţări fondatoare), Bosnia şi Herţegovina (2001), Croaţia (2004), Republica Moldova (2006), Muntenegru (2007) şi Slovenia (2010).

 

Principalul obiectiv al AP SEECP îl constituie consolidarea eforturilor de cooperare şi coordonare ale parlamentelor statelor participante la SEECP în scopul de a promova şi a asigura pacea, stabilitatea, solidaritatea şi buna cooperare de vecinătate în regiune, în interesul cetăţenilor şi ţărilor acesteia, precum şi al Europei în general.

 

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole