Pomenirea celor 40 de mucenici

Conform Sinaxarului ortodox, are loc  ,, în această lună, în ziua a noua, pomenirea sfinţilor patruzeci  (40) de mucenici, cei ce au mărturisit şi au fost chinuiţi în  cetatea Sevastiei.Cei  patruzeci de mucenici, deşi erau de obârşie din diferite  locuri, făceau parte din aceeaşi ceată ostăşească. Ei au fost  prinşi din pricina mărturisirii credinţei în Hristos şi au  fost duşi la cercetare. Dar nelăsându-se înduplecaţi  să jertfească idolilor, mai întâi au fost loviţi cu  pietre peste faţă şi peste gură, dar pietrele în loc să-i  atingă pe ei, se întorceau şi loveau pe cei ce le aruncau.  Apoi au fost osândiţi, în vreme de iarnă, să petreacă  toată noaptea în mijlocul unui lac, care se găsea în  apropierea Sevastiei. Pe când se găseau în mijlocul  apei, unul dintre ei, care iubea mai mult viaţa, ieşind din lac, a  alergat la o baie din apropiere, dar de îndată ce a fost atins  de căldura de acolo, s-a topit cu totul. Unul dintre ostaşii care  erau de pază acolo însă a intrat laolaltă cu sfinţii în  lac şi l-a înlocuit pe cel plecat, văzând în  noapte pe sfinţi înconjuraţi de lumină şi cununi,  pogorându-se din cer asupra fiecăruia dintre ei.

Iar  când s-a făcut ziuă, sfinţii care erau leşinaţi, de abia  se mai vedeau suflând. Atunci li s-au frânt fluierele  picioarelor şi au luat cununile muceniciei. Cât de plăcută  s-a cunoscut a fi moartea pentru aceştia şi cât de dorită să  fie îmbrăţişată se poate vedea şi din următoarea  împrejurare. După zdrobirea fluierelor picioarelor, unul  dintre ei, care din pricina vârstei mai tinere şi a puterii  trupeşti mai sufla încă, a fost lăsat la o parte de tiran,  socotind că acesta poate îl va îndupleca să-şi schimbe  gândul. Dar mama lui, care în tot timpul cât  mucenicii pătimiseră, rămăsese pe lângă el, văzând  acum pe fiul ei, care era mai tânăr decât toţi  ceilalţi, se temea ca nu cumva tinereţea şi dragostea de viaţă  să-i insufle în cele din urmă teamă şi să se arate  nevrednic de ceata şi de cinstea celorlalţi.

De  aceea aceasta sta încremenită şi cu trupul şi cu privirea,  uitându-se la el, în starea în care se găsea,  dându-i curaj şi întinzându-şi mâinile, în  cele din urmă şi zicând: Fiul meu preadulce, mai rabdă  puţin, ca să ajungi cu adevărat şi fiu al Tatălui Celui din  ceruri. Nu te înfricoşa de chinuri, căci, iată, Hristos  Dumnezeu îţi stă ţie într-ajutor. Nu vei mai întâlni  mai departe nici o neplăcere, nici o durere; toate acelea au trecut,  pe toate le-ai învins cu vitejia ta; după acestea va fi numai  bucurie, desfătare, odihnă şi veselie, din care te vei împărtăşi  împărăţind împreună cu Hristos şi vei fi rugător pe  lângă Dânsul, pentru mine, mama ta.

După ce sfinţilor li s-au zdrobit fluierele picioarelor, ei şi-au dat  sufletele în mâna lui Dumnezeu. Iar slujitorii tiranului  aducând nişte căruţe şi încărcând în ele  sfintele lor trupuri le-au pornit către ţărmul unui râu,  care trecea prin apropiere. Şi văzând că tânărul  acela, al cărui nume era Meliton, mai sufla încă, l-au lăsat  să trăiască mai departe. Când mama lui a văzut însă  că rămâne singur, a socotit cã lucrul acesta înseamnă  ceva mai mult decât moartea ei şi a fiului ei. De aceea,  neţinând seama că este femeie slabă şi înăbuşindu-şi  în suflet toată durerea de mamă, a luat pe fiul ei pe umeri  şi a pornit cu el după căruţele cu trupurile sfinţilor, întocmai  ca o vitează, socotind că numai atunci fiul ei va trăi cu  adevărat, când l-ar vedea şi pe el mort şi părăsit  împreună cu ceilalţi.

Dar,  în timp ce-l purta astfel pe umere, acesta şi-a dat şi el  duhul. Şi atunci mama simţindu-se eliberată de griji, s-a bucurat  mult şi sufletul ei a săltat în chip plăcut de sfârşitul  fiului ei. Şi ducând trupul neînsufleţit al iubitului  ei fiu până la locul unde se găseau trupurile sfinţilor, l-a  pus deasupra lor şi l-a numărat cu toate celelalte, pentru ca nici  măcar trupul, al cărui suflet pornise să se înnumere  laolaltă cu sufletele celorlalţi, să nu se deosebească de  trupurile lor. Iar slujitorii aceia ai vrăjmaşului, aprinzând  un foc mare, au ars trupurile sfinţilor. Apoi, pentru ca nu cumva  creştinii să poată lua moaştele lor, le-au aruncat în râu.

Dar  acolo, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, s-au strâns cu  toate laolaltă într-o surpătură, de unde fiind scoase de  mâinile creştinilor, ne-au fost dăruite nouă ca o bogăţie  de neînstrăinat.

Tot  în această zi, pomenirea sfântului mucenic Urpasian.

De  îndată ce Maximian a luat în mâini frânele  împărăţiei a şi început să stăpânească cu  asprime părţile din jurul Nicomidiei, făcându-se un  înflăcărat apărător al idolilor. Prietenii lui de gânduri  şi de băutură i-au aprins odată mânia, întocmai ca o  flacără puternică împotriva creştinilor. Şi atunci,  adunând laolaltă pe toţi sfetnicii şi fruntaşii din  împărăţia lui, le-a strigat: dacă cineva dintre voi a căzut  în credinţa creştinilor şi nu vrea să se întoarcă la  binevoitorii noştri zei, să-şi desfacă brâul său înaintea  tuturora şi să iasă din palatul şi din cetatea noastră. Căci  cetatea aceasta încă de la strămoşi a apucat să cinstească  pe zei, şi nu un singur Dumnezeu şi chiar şi acesta răstignit! Şi  atunci spaimă a cuprins pe toţi cei ce crezuseră în Hristos.  Dar tot atunci s-a putut vedea curat şi felul adevărat în  care avea să se arate dreapta credinţă în Hristos. Căci  unii dintre cei de faţă ascundeau că sunt creştini, iar alţii se  lepădau. Câţi însă purtau în sufletele lor  nepătată dragostea către Dumnezeu, dispreţuind chinurile şi  bătându-şi joc de tiran, aruncându-şi brâiele se  îndepărtau de acolo. Atunci şi viteazul Urpasian cel cu  sufletul de diamant, care făcea parte dintre sfetnici, a aruncat  hlamida şi brâul său, zicând cu glas puternic  împăratului: de vreme ce astăzi împărate, mă declar  ostaş al Împăratului Celui ceresc, Care este Domnul meu Iisus  Hristos, ia-ţi înapoi brâul, cinstea şi mărirea.

Auzind  acestea de la Urpasian, cu totul pe neaşteptate, împăratul  Maximian s-a schimbat îndată la faţă şi multă vreme a  rămas fără de glas. După aceasta, frecându-şi ochii şi  privind posomorât către Urpasian, a strigat întocmai ca  o fiară sălbatică, zicând: spânzuraţi pe ticălosul  acesta şi zdrobiţi-i trupul cu vine de bou. Făcându-se  aceasta cu mare grabă şi fiind bătut fără de milă, ore întregi,  cu vine de bou, sfântul mucenic, îşi avea privirile  îndreptate spre cer şi se ruga, nefiind mâhnit câtuşi  de puţin. Tiranul poruncind să fie dat jos de pe lemnul pe care  fusese chinuit, a zis către cei de faţă: aruncaţi-l de aici în  vreo temniţă întunecată şi bine păzită şi lăsaţi-l  acolo singur până ce mă voi gândi cu ce fel de moarte  am să-l pierd.

În  timp ce sfântul mucenic se găsea în temniţă,  nelegiuitul împărat a născocit un nou mijloc de tortură; şi  acesta era o cuşcă de fier. Astfel, poruncind ca sfântul sã  fie scos din închisoare, a spus slujitorilor lui să-l închidă  în cuşcă şi să fie spânzurat cu cuşca în sus.

După ce s-a făcut aceasta, iar cuşca de fier acoperea tot trupul  sfântului, tiranul a poruncit să fie aprinse făclii şi cu  acelea să fie arsă fără de milă cuşca în care se găsea  sfântul. Deci, mucenicul cel sfânt al lui Hristos  găsindu-se spânzurat în cuşca aceea de fier şi  rugându-se acolo, într-atât a fost ars, încât  toatã carnea de pe el topindu-se a curs ca ceara şi s-a  amestecat cu pământul, iar oasele lui s-au făcut întocmai  ca praful de pe arie. În felul acesta mucenicul cel sfânt  al lui Hristos rugându-se şi topindu-se, aerul s-a umplut de  mireasmã cu bun miros, iar sufletul lui s-a ridicat către  Domnul, întocmai ca un luceafăr luminos, aşa precum unii  dintre credincioşii care au fost de faţă au spus că au văzut.  Iar tiranul şi nelegiuitul împărat stăruind încă în  nebunia lui, a poruncit să fie adunat cu grijă atât pământul  în care cursese carnea topită a sfântului, cât şi  praful oaselor sale şi să fie împrăştiate în mare, în  faţa lui. Toate acestea s-au întâmplat în cetatea  Nicomidiei.

Tot  în această zi, pomenirea sfântului Cezarie, fratele  sfântului Grigore Teologul.

Tot  în această zi, pomenirea sfinţilor mucenici: un bunic, o  bunică, un tată, o mamă şi doi copii, care de sabie s-au  săvârşit.”

 

Sursa:

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole