Continuă campania de prevenire ,,Sărbători de iarnă în siguranţă”

Campania ,,Sărbători de iarnă în siguranţă” desfăşurată la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud îşi continuă activităţile informativ-preventive şi astăzi 19 decembrie 2014, cu o serie de acţiuni complexe şi punctuale, care au drept scop informarea şi sensibilizarea populaţiei privind efectele vitezei excesive, consumului de băuturi alcoolice la volan, traversărilor neregulamentare de către pietoni, neacordării de prioritate pietonilor, precum şi efectele oboselii accentuate la volan.

 

  

Astfel poliţiştii desfăşoară acţiuni active de prevenire în zonele aglomerate, cu flux mare de persoane, precum şi în zonele cu risc pe linie de accidente rutiere, unde distribuie pliante şi fluturaşi, în vederea conştientizării de către cetăţeni a pericolelor la care se expun dacă nu respectă legislaţia rutieră şi recomandările poliţiştilor.

   Se va asigura prezenţa activă, prin dirijarea pietonilor şi a traficului rutier,a poliţiştilor , la orele de vârf, pe principalele artere, în zona supermarket-urilor şi a pieţelor şi pe traseele de acces către zonele montane turistice, pentru prevenirea accidentelor şi blocajelor rutiere şi, totodată, pentru asigurarea fluidizării traficului şi reducerea riscului rutier.

Pe fondul apariţiei fenomenelor specifice anotimpului rece apar evenimente rutiere nedorite. Conducătorii auto sunt sfătuiţi să adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri.

În vederea prevenirii producerii accidentelor de circulaţie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud face următoarele recomandări participanţilor la trafic, pentru ca sărbătorile de iarnă să fie fericite şi liniştite:

 • Înaintea plecării în călatorie, vă sfătuim să vă interesaţi asupra traseului ales şi a condiţiilor meteo prognozate pentru zona tranzitată;
 • Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (ceaţă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);
 • Determinaţi toţi ocupanţii autovehiculului pe care îl conduceţi să-şi cupleze centura de siguranţă;
 • Asiguraţi funcţionarea corespunzătoare a sistemelor de iluminare-semnalizare, cât şi a celui de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. Recomandăm folosiriea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în condiţii de ceaţă densă;
 • Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
 • Pe vreme de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, când vă întâlniţi cu alte autovehicule, actionaţi din timp ştergătoarele de parbriz. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale!
 • În zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur, astfel că există posibilitatea ca aceştia să nu se asigure atunci când traversează!
 • În condiţii de zăpadă şi polei, renunţaţi pe cât posibil la pedala de frână. Folosiţi cu precădere frâna de motor!
 • De asemenea, atragem atenţia asupra obligativităţii ca autovehiculele, având masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, să fie dotate cu anvelope de iarnă şi lanţuri antiderapante montate pe roţi, ori cu alte dispozitive antiderapante omologate, în situaţia în care acestea se deplasează pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheată sau polei.
 • În acelaşi timp, pietonilor le recomandăm să evite folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. Totodată, pietonii vor trebui să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor, numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă.
 • Nu traversaţi drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje rutiere şi numai după ce v-aţi asigurat temeinic, iar la trecerile semaforizate, numai la semnalul luminos de culoare verde!
 • Nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii!


Poliţiştii vă urează „Drum bun în condiţii de sigurantă!” şi vă sfătuiesc să conduceţi preventiv!

 

 

Recomandari

Alte Articole