Exercițiu tactic complex la Mănăstirea Parva (Galerie FOTO)

În data de 12 iunie, începând cu ora 11.00, s-a desfăşurat un exerciţiu tactic complex, cu forţe şi mijloace în teren din cadrul ISU „Bistriţa”, al cărui scenariu a presupus izbucnirea unui incendiu de amploare la un locaş de cult – Mănăstirea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din localitatea Rebra.

Exerciţiul a avut ca obiective generale pregătirea psihologică a efectivelor proprii şi a clerului monahal din zona afectată pentru cunoaşterea modului de comportare pe timpul acţiunilor de intervenţie şi salvare, organizarea, desfăşurarea şi coordonarea acţiunilor de salvare şi evacuare a persoanelor şi bunurilor ameninţate de incendiu precum şi verificarea modului de organizare a cooperării între forţele inspectoratului şi ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localitatea Parva şi localităţile limitrofe în vederea limitării şi înlăturării urmărilor incendiului.

Potrivit situaţiei tactice principale, la unul dintre imobilele complexului monahal a izbucnit un incendiu violent, iar o victimă a rămas captivă în interiorul acestuia. Mai mult, scenariul prevedea faptul că incendiul s-a extins la fondul forestier, aflat la o distanţă de câțiva metri faţă de focarele iniţiale.

Pentru gestionarea corespunzătoare a situaţiei, la locul exerciţiului au fost concentrate forţele din cadrul Secţiei de Pompieri Năsăud – două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi un echipaj de prim ajutor SMURD, Detaşamentului de Pompieri Bistriţa – o autospecială de lucru cu apă şi spumă, comandamentului inspectoratului – o autospecială de primă intervenţie şi comandă, Inspectoratului Judeţean de Poliţie – trei echipaje de poliţie şi din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Rebra, Parva şi Feldru – cu o autospecială de intervenţie.

Scopul exerciţiului a fost atins prin verificarea capacităţii de acţiune în cazul producerii unui astfel de eveniment şi care presupune o desfăşurare amplă de forţe şi mijloace. Misiunile de prevenire, recunoaştere şi simulare a intervenţiilor la scenarii realiste, alături de misiunile zilnice ale inspectoratului sunt restrânse sumar în deviza „Prevenim, Protejăm, Salvăm!”.

Recomandari

Alte Articole