Numărul şomerilor a crescut în Bistriţa-Năsăud

Rata şomajului a crescut la nivel judeţean. Vorbim însă despre o creştere artificială, provocată de luarea în calcul şi a şomerilor neindemnizaţi, care de obicei refuzau să se mai reînscrie în evidenţele AJOFM. Totdată, rândul persoanelor fără un loc de muncă a fost îngroşat de numărul mare de absolvenţi.

În urmă cu aproape o lună, conducerea Agenţiei Judeţean pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud a pus în aplicare un nou sistem de calcul al ratei şomajului. Şi asta deoarece exista o problemă. Mulţi şomeri, cărora le expira perioada de 1 an de indemnizare trebuiau din nou să întocmească dosarul de înscriere, lucuru care prsupune timp şi bani. Din această cauză, din ce în ce ami mulţi oameni renunţau să se reînregistreze în evidenţele AJOFM. Conducerea instituţiei a facilitat însă procesul de reînscriere, care a fost redus la completarea unui formular. Aşa se face că rata şomajului a crescut la 4,4 la sută.

În momentul de faţă avem o rată a şomajului de 4,4 puncte procentuale. Nu este o creştere spectaculoasă, însă aşa cum ne aşteptam a crescut. Pe de o parte se regăsesc în creştere şomerii neindemnizaţi, iar pe de altă parte absolvenţii care au venit şi vin în continuare să se înscrie la noi”, a declarat directorul AJOFM BN, Doris Moldovan.

În 2010, numărul absolvenţilor care s-au înscris în evidenţele AJOFM a fost de 732. Anul acesta, la începutul lunii septembrie, numărul lor ajunge deja la 933. În momentul de faţă în Bistriţa-Năsăud există aproximativ 5900 de şomeri înregistraţi la AJOFM.

Recomandari

Alte Articole