Prețurile alimentelor scad sau cresc?

De când s-a anunțat ieftinirea alimentelor au apărut mai multe diversiuni în spațiul public, potrivit cărora retailerii cresc acum prețurile, iar de la 1 iunie, după scăderea lor,  valoarea să ajungă la cea de azi.

Ei bine, Guvernul s-a întâlnit cu reprezentanții producătorilor marilor lanțuri de magazine și au primit garanția că de la 1 iunie, o dată cu scăderea TVA-ului, prețurile la produsele alimentare vor scădea, potrivit reglementărilor impuse de lege.

Retailerii garantează ieftinirea alimentelor de la 1 iunie, transparenta si afișarea atât a prețului vechi, cât și a celui nou după reducerea TVA la 9% la produsele alimentare, in timp ce înghețarea prețurilor a fost decisă doar de un singur lanț de magazine, însă este analizată de alte două, care ar putea sa ia o decizie similară în perioada următoare.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a discutat cu producătorii , procesatorii și cu reprezentanții marilor rețele comerciale din România, pentru a analiza evoluția prețurilor produselor alimentare în perspectiva reducerii TVA la 9% de la 1 iunie.

Concluziile  acestor  întâlniri au dus la garanții din partea tuturor că reducerea TVA de la 24% la 9% la produsele alimentare se va regăsi în prețul final, adică se vor ieftini alimentele.

Ministrul agriculturii a precizat că data de referință pentru înghețarea prețurilor este benevolă din partea fiecărui lanț de magazine.

Și i-a asigurat pe consumatori că fiecare sesizare legată de prețuri va fi analizată, indiferent pe ce canal va fi transmisă și se va veni cu un răspuns din partea retailerilor.

La rândul sau, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a apreciat că partenerii de dialog au înțeles mesajul transmis de Guvern prin decizia de reducere a taxelor și consideră că de la 1 iunie această măsură se va reflecta în buzunarul consumatorilor prin ieftinirea alimentelor.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor controlează toate supermarketurile în această perioadă, două dintre acestea fiind amendate cu valoarea maximă pentru practici concurențiale incorecte, în timp ce numărul sesizărilor din partea consumatorilor referitoare la creșterea prețurilor a ajuns la 130 în numai câteva zile.

Recomandari

Alte Articole