Rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, în atenția Primăriei Bistrița

La inițiativa primarului Ioan Turc, a avut loc o întâlnire de lucru cu voluntari ai ONG-ului Ein Herz Fur Streune, la care au participat și viceprimarul Sorin Hangan și domnul Cristian Țetcu de la Direcția Servicii Publice, pentru a discuta planul de eradicare a problemei câinilor fără stăpân de pe raza municipiului Bistrița.
În cadrul ședinței, s-a stabilit faptul că parcurgerea pașilor de recenzare – cipare – sterilizare a câinilor din oraș va permite monitorizarea corectă a patrupezilor din punct de vedere al abandonului, va contribui la reducerea înmulțirii câinilor metiși ai căror pui, deseori, sunt abandonați pe spațiul public.
Prin Poliția Locală și Direcția Servicii Publice, Primăria Bistrița derulează o campanie de recenzare a câinilor cu stăpân, prin intermediul căreia se va identifica și dacă aceștia sunt cipați și sterilizați, conform normelor legale. Tuturor deținătorilor de câini le revine responsabilitatea de a-și cipa, respectiv steriliza companionii patrupezi și, cu atât mai mult, de a nu-i abandona.
La momentul recenzări, reprezentanții autorităților locale vor notifica deținătorii ai căror câini nu sunt cipați și sterilizați, cu privire la obligatiile pe care le au, prin lege, aceștia având la dispoziție un termen de 14 zile pentru a intra în legalitate.
Campania reprezintă un demers complementar acțiunilor de extragere a câinilor fără stăpân de pe raza Bistriței pentru a fi duși la adăpostul public, acțiuni care se desfășoară prin metode non-traumatizante pentru animale, folosind cuști-capcană cu închidere automată. În anul 2022, 1253 de câini adulți și pui au fost adunați, dintre care 878 au fost sterilizati ulterior. În plus, cu sprijinul asociațiilor non-guvernamentale partenere, mulți dintre patrupezi și-au găsit familii adoptive.
Zonele predilecte pentru câinii fără stăpân sunt: intrarea/ieșirea din oraș, linia ferată, Bistrița Retail Park (Calea Moldovei) etc. Va continua extragerea acestor câini pentru a fi duși în adăpostul public, evaluați, cipați și sterilizați și, ulterior, vor fi promovați pentru adopție.
Adăpostul public pentru câini de care dispunem are un număr limitat de locuri, motiv pentru care căutăm soluții pentru construirea unui adăpost nou cu o capacitate mărită.

Recomandari

Alte Articole